Får vi resesjon?

Hvordan vil norsk økonomi bli påvirket av en langvarig resesjon i USA?

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge professor i finansiell økonomi på BI, Pål Korsvold, er det ikke bare én korrekt definisjon på en resesjon. En slik definisjon vil med andre ord være subjektiv.

Din økonomi i 2008

- Det er øynene som ser, som avgjør hvordan en resesjon defineres. Men en resesjon er i praksis en "nedgang" eller "tilbakegang". Den viktigste faktoren i en resesjon er imidlertid avtagende vekst, eller nedgang i brutto nasjonalrodukt (BNP). Men en resesjon fører også ofte med seg stigende renter, høyere arbeidsledighet og nedgang i kapitalmarkedene. Akkurat nå opplever vi også at eiendomsmarkedet i USA og Europa rammes, sier BI-professor Pål Korsvold.

Ifølge Wikipedia er en resesjon følgende:

En resesjon (eller nedgang, tilbakegang) er i makroøkonomi normalt definert som et fall i et lands bruttonasjonalprodukt i to eller flere påfølgende kvartaler. Resesjoner fører ofte med seg økende arbeidsledighet og enten fallende eller sterkt økende priser (deflasjon eller stagflasjon).

En langvarig eller særlig alvorlig resesjon blir kalt en depresjon. Den mest kjente depresjonen fulgte i kjølvannet av børskrakket på Wall Street i USA i 1929. Denne blir kalt den store depresjonen.

Kredittkrisen stikker dypt

Forrige helg var det årsmøte i Verdensbanken og Den Internasjonale Valuafonden, IMF. Administrerende direktør i IMF, Dominique Strauss-Kahn hevder at kredittkrisen nå er så alvorlig, at det er bruk for koordinerte regjeringsinngrep. Videre opplyses det i en IMF-rapport at man må forvente en firedobling på boliglånstapene, i forhold til hva man opprinnelig trodde. Professor ved New York University, Nouriel Roubin, sier til Financial Times at USA nå er inne i en resesjon som er både alvorlig og langvarig. Han får støtte av andre økonomer. Kilde: JP, Erhverv&Økonomi, onsdag 9. april 2008.


Men dette er altså bare én av definisjonene. Eksempelvis har det amerikanske forskningsinstituttet, National Bureau of Economic Research (NBER), en egen tidsfesting av amerikanske resesjoner. Vanligvis går det nemlig 6-18 måneder fra en resesjon faktisk har begynt, til komiteen erklærer at den har begynt. NBER benytter seg, i stedet for "to kvartals-regelen", av et bredere utvalg av månelige data, som sysselsetting, industriproduksjon, personlig realinntekt og realomsetning i næringslivet.

Kan du få gjeldsordning?

Svak resesjon

Er USA inne i en resesjon nå?

- I mine øyne vil jeg si at det er en svak resesjon. Men det er uklart om den vil vare lenge eller om det vil bli orden på det. Det er fremdeles en rekke av de økonomiske aktivitetene som går bra. Men det er en litt spesiell start på denne resesjonen, fordi den går spesifikt på det private eiendomsmarkedet, sier Korsvold, og legger til:

- Det samme opplevde vi i Norge på slutten av 1800-tallet, der det kom et voldsomt eiendomskrakk. Det resulterte i en kraftig resesjon, som først tok seg opp da første verdenskrig begynte.

En eventuell kraftig amerikansk resesjon vil også ha effekt i Norge.

- Det spesielle med resesjoner i våre dager, er at de er internasjonale. Om det skjer noe i USA eller Kina, så vil det ha stor smitteeffekt. Slik var det i mindre grad for 50 år siden, men da var globaliseringen også mye mindre, sier professoren.

DinSide: Om resesjonen i USA blir langvarig og kraftig, hvordan vil det da påvirke Norge?

- Vi vil merke det på eksporten til USA, og siden finansmarkedene er internasjonale, kan en norsk bank også ha lånt ut penger i USA. En nedgang vil kunne spre seg. Men derfor har man også internasjonale organisasjoner som IMF og OECD, for at unngå at den ene drar den andre med seg. I dag har vi et mye bedre apparat til å håndtere dette enn for 50 år siden, men vi kan jo ikke styre alt i økonomien, avslutter Pål Korsvold.

Dårligere råd i 2008

Hemmet vekst

Amerikansk resesjon kan i ytterste konsekvens få store følger for størrelsen på din lommebok. Bilde: Per Ervland.
Amerikansk resesjon kan i ytterste konsekvens få store følger for størrelsen på din lommebok. Bilde: Per Ervland. Vis mer


- Det er trolig resesjon i USA nå, eller helt på grensen, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Ifølge Juel har det nemlig på nåværende tidspunkt vært et par kvartaler på rad, der veksten i BNP har vært negativ.

DinSide: Hvor langvarig eller smertefull må man forvente at denne resesjonen blir?

- Vi forventer ikke så lang tid med negativ BNP-vekst. Men vi tror heller ikke at veksten vil ta seg så raskt opp. Amerikanske husholdninger vil ha behov for å spare mer penger i en periode, noe som vil hemme den økonomiske veksten. Det er sjelden med langvarige resesjoner, men vi kan komme til å oppleve en lav vekst i en lang periode fremover, sier han.

DinSide: Hvordan vil denne resesjonen, eller langvarige lave veksten, påvirke norsk økonomi?

- Det har allerede slått ut for norske husholdninger gjennom at bankene har satt opp renten, selv om Norges Bank ikke har økt renten. Dette skyldes ikke direkte resesjonen, men at det er krise i finansmarkedene, og at renten på lån mellom bankene derfor har steget. Videre risikerer vi å få en effekt via norsk eksport, som altså ikke er sett ennå. Og dollaren har også svekket seg kolossalt. Det er problematisk for norske bedrifter som konkurrerer med amerikanske, avslutter sjeføkonomen i Nordea.

Dollaren under fem kroner

Ikke norsk resesjon

I en makrorapport, fremlagt av Handelsbanken tidligere denne uken, hevdes det at situasjonen i USA er veldig vanskelig:

"Spørsmålet om resesjon eller ikke i amerikansk økonomi har nå mest akademisk interesse. At situasjonen nå er ytterst vanskelig, er hevet over tvil. Tross dramatiske inngrep fra Federal Reserve (USA's sentralbank, red. anm.), befinner finanssektoren seg fortsatt i en krise som omtales som den verste siden annen verdenskrig. Fordi så mye av frykten gjelder papirer med sikkerhet i boliglån (mortgage backed securities), vil krisa neppe kunne avblåses før boligprisene har funnet et nytt likevekstnivå, og det kan ennå ta måneder."

I forhold til situasjonen i Europa, er banken imidlertid optimistiske i forhold til at vi ikke vil oppleve en liknende resesjon:

"Amerikansk økonomi er i eller nær resesjon, mens de asiatiske viser fortsatt god vekst og Vest-Europa ser ut til å unngå resesjon."

Også Nordea mener at det skal mye til før en resesjon i USA vil føre til økonomisk tilbakegang i Norge.

Mer samfunnsstoff:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer