Farlig å bo utenfor byen

En ny studie viser at å bo utenfor byen har en sammenheng med økt risiko for en rekke kroniske helseproblemer – blant annet høyt blodtrykk, diabetes og migrene.

Publisert
Sist oppdatert

Rapporten fra organisasjonen Rand Corporation viser at folk som bor utenfor byen er mer avhengige av bilen - og det fører til at de går mindre.

Resultatene som er presentert i tidsskriftet Public Health viser også at byborgere holder seg yngre enn folk som bor på landet. Ifølge forskerne vil en voksen person som bor utenfor byen ha en helse tilsvarende en fire år eldre byborger.

- Vi vet fra tidligere studier at folk som bor utenfor byen går mindre og bruker mer tid i bilen, og at det har en sammenheng med en høyere grad av overvekt, sier Roland Sturm, en økonom som var med på å skrive studien som 8.600 personer fra 38 områder i USA deltok i.

- Dette er antagelig en viktig grunn til de negative helseeffektene.

Medforfatter Deborah Cohen ønsker at forholdene skal bli lagt til rette for folk som vil gå mer og kjøre mindre.

- For å bedre helsen vår bør bygge byer folk liker å gå i og ikke trenger bil for å bo i, sier hun.

Urbanist Erling Fossen tror det er flere grunner til at folk som bor utenfor byen har dårligere helse.

- Det er dokumentert at folk som bor i grisgrendte strøk har et helt annet adferdsmønster. De har ofte to biler og kjører langt for å komme til og fra jobben, og i tillegg er det ofte en stor mangel på fritidsaktiviteter. Det begrenser seg til å gå i skogen, og det er kanskje et skolekorps eller en bingo der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer