Farlig å låne til investering

En undersøkelse Kredittilsynet har foretatt, viser at det er moderat avkastning for sammensatte produkter og stor risiko med lånefinansiering.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse foretatt av Kredittilsynet, skal investering i sammensatte produkter (se forklaring i faktaboksen), ha gitt en moderat årlig avkastning på i gjennomsnitt fire prosent.

Her er fondsvinnerne

Minusavkastning

Hadde man tatt opp lån for å finansiere slike investeringer, er det mange av produktene som samlet sett ville ha påført kundene et tap. I gjennomsnitt har årlig avkastning på de lånefinansierte produktene vært bare to prosent.

I en pressemelding sier direktør Bjørn Skogstad Aamo at Kredittilsynet i et rundskriv klart frarår bankene å gi lån til forbrukere for å investere i sammensatte produkter. Tilsynet mener også at bankene må skjerpe seg ved å gi mer nøktern rådgivning, som skal få frem både kostnader og sannsynlige avkastningsmuligheter.

Han påpeker videre at Kredittilsynet har lagt opp til at det strengere regelverket for rådgivning innen verdipapirmarkedet også skal bli gjort gjeldende for bankenes virksomhet. Det skal bli laget en ny forskrift i nær fremtid.

Lær valpen å investere

Dårligere enn banksparing

Undersøkelsen er gjennomført blant 15 banker, gjennom spørreskjemaundersøkelser. Den har blant annet omfattet avkastningshistorikk, salg og markedsføring av produktene, intern opplæring, bankenes inntekter relatert til produktene, og rådgivernes (eller selgernes) økonomiske fordeler av salget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer