Farlig å være mann

Menn lever gjennomgående farligere enn kvinner. Men det er ikke motorsykler eller skytevåpen som dreper oss.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

I forhold til kvinner lever vi menn 50 til 100 prosent farligere. Det betyr at det er halvannen til dobbelt så stor risiko for at menn skal dø før alderdommen i forhold til kvinner.

Mange menn liker nok å tro at den høye dødeligheten kommer av at vi er noen risiko-søkende råskinn som skyter først og spør senere. Men de voldelige dødsfallene står bare for en liten del av forklaringen.

Bryr seg ikke om kroppen
Den viktigste grunnen til at menn lever farligere enn kvinner er at vi ikke tar vare på kroppen vår. Det mener i alle fall den danske legen Kåre Christensen som skriver en bok om fenomenet. Christensen er professor i epidemiologi ved Syddansk Universitet og mener at menn faktisk har gode muligheter til å bli både sunne og gamle om vi vil.

- En del av årsaken til høyere dødelighet ligger nok i biologiske forskjeller. Og noe kan forklares med ungdomsårene med slåsskamper og motorsykler. Men det forklarer ikke hvorfor menn i femtiårene dør oftere enn sine jevnaldrende venninner, sier Christensen til danske Dagens Medisin.

- Voksne menn har ikke født barn, deres hormoner er fortsatt i balanse og knoklene deres er sterke. Menn har altså et godt utgangspunkt for en sunn kropp men kaster bort mulighetene fordi de er mindre oppmerksomme på sin egen kropp, mener Christensen.

Unngår legen
Legene er blant de første som ser at mange menn ikke er spesielt oppmerksomme på sin egen helse. Og ofte kunne alvorlige problemer blitt unngått dersom de hadde blitt oppdaget tidligere.

- Mange menn starter med å fortelle meg at de har blitt sendt av kona. De synes det er flaut å vise at de bekymrer seg for sin egen helse, særlig hvis det viser seg at det ikke feiler dem noe alvorlig. Konsekvensen er at menn har en tendens til å tro at problemene går bort av seg selv. Dessverre er det ikke alltid slik, sier Christensen.

Skriver bok
Den danske legen skriver nå på en legebok for menn hvor han gir råd som er spesielt beregnet på den maskuline delen av befolkningen. Men noe nytt legeleksikon tror ikke Christensen at menn har behov for.

- Boken skal ta for seg noen helt konkrete symptomer som betyr at du bør gå til legen. Men vi skal ikke løfte moralistiske pekefingre til hvordan leseren skal leve for å være sunn. Vi har for eksempel ingen forhåpninger om at denne boken kan gjøre noe med det faktum at mange menn drikker alt for mye, forteller legen.

Moderne menn
Dagens Medisin forteller også at sykehusene i Danmark nå har flere mannlige pasienter. Om man ser bort fra typiske kvinnediagnoser som graviditet og brystkreft er menn nå i flertall i de danske sykehussengene.

Legene mener dette viser at menn tross alt er blitt flinkere til å gå til legen med problemer. Det kan også være et resultat av at legene tar menns symptomer mer alvorlig enn tidligere.

Mozon 24.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer