Farlig å være mann

Menn lever gjennomgående farligere enn kvinner. Men det er ikke motorsykler eller skytevåpen som dreper oss.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

I forhold til kvinner lever vi menn 50 til 100 prosent farligere. Det betyr at det er halvannen til dobbelt så stor risiko for at menn skal dø før alderdommen i forhold til kvinner.

Mange menn liker nok å tro at den høye dødeligheten kommer av at vi er noen risiko-søkende råskinn som skyter først og spør senere. Men de voldelige dødsfallene står bare for en liten del av forklaringen.

Bryr seg ikke om kroppenDen viktigste grunnen til at menn lever farligere enn kvinner er at vi ikke tar vare på kroppen vår. Det mener i alle fall den danske legen Kåre Christensen som skriver en bok om fenomenet. Christensen er professor i epidemiologi ved Syddansk Universitet og mener at menn faktisk har gode muligheter til å bli både sunne og gamle om vi vil.

- En del av årsaken til høyere dødelighet ligger nok i biologiske forskjeller. Og noe kan forklares med ungdomsårene med slåsskamper og motorsykler. Men det forklarer ikke hvorfor menn i femtiårene dør oftere enn sine jevnaldrende venninner, sier Christensen til danske Dagens Medisin.

- Voksne menn har ikke født barn, deres hormoner er fortsatt i balanse og knoklene deres er sterke. Menn har altså et godt utgangspunkt for en sunn kropp men kaster bort mulighetene fordi de er mindre oppmerksomme på sin egen kropp, mener Christensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer