Farlig bursdag

Har du høyt blodtrykk og bursdag snart? Pass på. Risikoen for å rammes av slag eller hjerteinfarkt øker nemlig på fødselsdagen.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra Canada er det vanligere å bli rammet av hjerteinfarkt eller slag på bursdagen enn ellers i året. Den ferske forskningsrapporten omfatter rundt 80.000 tilfeller av TIA (oksygenmangel i en mindre del av hjernen og hjerteinfarkt).

Forskerne har regnet ut at i snitt inntreffer det rundt 67 tilfeller av slag hver dag i, mens 87 personer rammes på sin egen bursdag, noe som utgjør en risikoøkning på 30 prosent. Den ferske rapporten ble nylig presentert i det amerikanske tidsskriftet Neurology.

Og Norge er intet unntak. I Norge er det rundt 40 tilfeller av slag hver dag, og forskerne her til lands mener antallet vil stige i årene fremover.

Sårbar dagÅ feire bursdag kan forårsake psykososialt stress hos enkelte mennesker, skriver de canadiske forskerne.

De får medhold av Lars-Olof Ronnevi, overlege ved neurologisk avdeling ved Karolinska universitetssjukehus i Sverige.

- Enhver ekstraordinær opplevelse i livet kan øke risikoen for slag eller hjerteinfarkt, sier han til den svenske avisen Dagens Nyheter. Stress i jobben er en annen viktig faktor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer