Farlig hårspray

Kvinner bør ikke bruke hårspray under graviditeten.

Gravide bør unngå hårpray de tre første månedene. Foto: per Ervland/Aller Internett
Gravide bør unngå hårpray de tre første månedene. Foto: per Ervland/Aller Internett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du gravid bør du ikke bruke hårspray de tre første månedene. Det kan nemlig føre til misdannelser i penisen hos guttebarn.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med 471 mødre som har fått sønner med diagnosen hypospadi. Dette er en av de vanligste medfødte misdannelser som opptrer kun hos gutter. Ved hypospadi munner ikke urinrøret helt på tuppen av penis. Munningen kan være anlagt et sted fra like ved tuppen til å ligge i overgangen mellom penis og pungen. Tilstanden medfører at urinrøret er underutviklet, ifølge Pasienthåndboka.

Risikoen for at babyen kan få hypospadi, øker fra fire promille til én prosent dersom kvinnen blir utsatt for hårspray på arbeidsplassen.

Les også: Strømbrudd ga babyboom

Folat minsker risikoen

En av forskerne bak undersøkelsen understreker imidlertid at kvinner ikke skal bli alt for redde for at de er blitt eksponert for hårspray, da resultatene er foreløpige.

- Jeg mener personlig at gravide ikke skal bekymre seg for dagligdags bruk av hårspay, sier professor Paul Elliot til avisen The Guardian.

Hva er behandlingen?

Prognosene er imidlertid gode for guttebarn født med hypospadi. Det gjøres ved et kirurgisk inngrep. Behandlingsprinsippet går ut på å rette ut penis og konstruere den ytterste delen av urinrøret slik at urinrørsåpningen kommer tilnærmet i normal posisjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer