Farlig kopp fra syden

Vær forsiktig hvis du kjøper keramikk fra land i Middelhavet. De kan inneholde for mye bly.

Publisert
Sist oppdatert

Noen keramikkprodukter inneholder store mengder av tungmetaller. Det kan være skadelig hvis overflaten kommer i kontakt med sure næringsmidler.

Slik keramikk brukes ofte i Middelhavsområdene.

Mattilsynet oppfordrer deg derfor til å være forsiktig ved kjøp av keramikk av ukjent kvalitet, spesielt hvis du har kjøpt dem i syden. Hvis du likevel går til innkjøp av keramikkrus eller lignende, bør de ikke brukes til sure drikker som juice, vin eller sitronte.

Får du i deg for mye bly, kan du få skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Det tar svært lang tid å få blyet ut av kroppen. Gravide og småbarnsforeldre bør være spesielt oppmerksomme, da foster og småbarn er ekstra utsatt.

Hvis du finner en nydelig mugge eller koppesett av keramikk i syden, er det allikevel ikke sikkert du trenger å forlate det i butikken. Mattilsynet skriver at du kan spørre om produktene er beregnet for mat og drikke. Du bør også få en garanti om at produktet ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene. Er det trygt, er det ikke noe problem å kjøpe varen.

Er du usikker på om koppene du allerede har i skapet er skadelige, kan du sende produktet til kjemisk analyse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer