Farlig kosmetikk for barn

Helseeksperter advarer mot å la barn bruke kosmetikkprodukter. Varene inneholder kjemikalier som kan skade hormoner og forårsake kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Barn og unge skal være spesielt forsiktige med å bruke vanlige kosmetikkprodukter som deodoranter og sminke. Barna risikerer store problemer med kreft og lavere fruktbarhet senere i livet.

Det er advarselen fra stadig flere internasjonale eksperter på områder som fruktbarhet, kreft og miljøvern. Og neste måned vil Verdens Helseorganisasjon (WHO) og EUs ministerråd utstede en offisiell advarsel mot barns bruk av kosmetikkprodukter, skriver den engelske avisen The Independent.

De farlige parabeneneDet er tidligere kjent at kjemikaliene som kalles parabener i kosmetikk kan ha en sammenheng med brystkreft hos kvinner. Parabener er et vanlig konserveringsmiddel i blant annet deodoranter.

En undersøkelse ved Reading University analyserte 20 svulster fra brystkreftoperasjoner på jakt etter mulige årsaker til kreften. Paraben ble funnet i alle prøvene, og i fire tilfelle var nivåene så høye at forskerne anser det som sannsynlig at stoffet kan gi skadelige endringer på cellene.

-Funnet av paraben i svulstene gir grunn til bekymring. Spesielt fordi vi vet at dette materialet kan imitere hormonet østrogen som er kjent for å øke risikoen for brystkreft, sier forskningsleder Philippa Darbre i rapporten som er publisert i Journal of Applied Toxicology.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer