Farlig med Atkins

Slankemetoder får kritikk. Mat med høy GI øker ikke blodsukkeret og Atkinsdietten er helsemessig farlig, mener forskere.

Publisert
Sist oppdatert

En 40 år gammel kvinne som fulgte Atkinsdietten havnet nylig på sykehus med ketoacidose, eller syreforgiftning i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel. Mangelen på karbohydrater i maten gjorde kvinnen svært syk.

Er du også blant dem som sverger til slankemetoder der du kutter ut alt som heter karbohydrater og sukker? Vel, du bør kanskje styre unna disse usunne slankemetodene.

Slik spiser du deg ned i vekt

Sliter du med å gå ned i vekt? Mer fiber kan være løsningen.

Fraråder Atkins Atkinsdietten går ut på å spise mye protein og fett, og lite karbohydrater. I begynnelsen av kuren skal man spise 15-20 gram karbohydrater om dagen og mange oppfordres til å holde seg under 30 gram om dagen for å fortsette å gå ned i vekt.

- Normal norsk kost gir oss 300 gram karbohydrater om dagen eller mer. For kroppen blir det et sjokk dersom man plutselig reduserer dette til 20 gram. Kroppen oppfatter det som sult, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes til Mozon.

Etter to-tre dager begynner produksjonen av sure ketonstoffer.

- Dette er stoffer som leveren lager for at de skal fungere som reservesukker for hjernen. For hjernen må hele tiden ha sukker, den kan ikke forbrenne fett. En hvilende hjerne trenger om lag 140 gram sukker i døgnet, og mer hvis den jobber, sier Hånes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer