Farlig med knust hjerte

De fleste har opplevd at hjertet lider ved kjærlighetssorg. Nå viser forskning at det lider så mye at det kan være farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Sorg og kjærlighetsproblemerkan være like skadelig for hjertet som overvekt og høyt kolesterol.

Følelser spiller inn
Det har lenge vært kjent at stress er farlig for helsen. Frykt, sorg og trusler har imidlertid blitt oversett når det gjelder forebygging mot hjertelidelser. Men forskere er sikre på at kjærlighet og andre positive følelser kan beskytte oss, mens negative følelser skader oss.

En to år gammel studie fra The Lancet viser at stress og andre psykiske faktorer gir større risiko for hjertelidelser enn diabetes og en familiehistorie med hjerteinfarkt.

At følelser spiller en rolle, har også blitt bevist ved katastrofer. Etter store ulykker blir det ofte en økning i antall dødelige hjerteinfarkt.

- Vi føler med hjertene, vi elsker med hjertene, vi kan dø av et knust hjerte, skriver den amerikanske hjertespesialisten Mimi Guarneri, ifølge Daily Mail.

Hund hjelper
Mens hun tidligere distanserte seg fra pasientene sine, er hun nå opptatt av å prate med dem om følelsene i forbindelse med hjertelidelsen. Grunnen til forandringen, var at mange pasienter som var blitt friske, ble syke igjen. Etter å prate om følelser, oppdaget hun at selv tilsynelatende uhelbredelige hjertepasienter, ble bedre.

Blant annet ba hun en kvinnelig pasient som var for syk til å få by-pass, om å kjøpe seg hund. Ved å elske hunden, ble kvinnens tilstand forbedret, slik at operasjonen likevel var mulig.

Hvor godt forhold vi har til andre, påvirker også hjertet. Tidligere denne måneden, hevdet forskere atrisikoen for hjertelidelser øker ved å bo alene. En annen studie viste at fiendtlige kvinner ofte har åreforkalkning.

Andre studier har vist at optimisme beskytter hjertet. Blant annet viste en studie på 1000 personer, at optimister hadde 23 prosent mindre risiko for å dø av hjertelidelser, enn pessimister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer