Farlig, men deilig

2,55% rente og mulighet for valutagevinst. Bør du ha boliglån i Euro? Prøv kalkulatoren nederst i artikkelen.

Kan gå helt galt:  Eurolån knekket boliglånskundene på Island, nå kan det knekke deg. Foto: Per Ervland
Kan gå helt galt: Eurolån knekket boliglånskundene på Island, nå kan det knekke deg. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyttårsaften, for drøyt åtte måneder siden, ble euroen notert til 9,87 kroner. Det var det høyeste nivået noensinne mot norske kroner. 24. august hadde den falt til 8,58 kroner. Hadde du ved årsskiftet et boliglån på 2,5 millioner kroner, og vekslet det om til euro nyttårsaften, ville det i dag bare vært verdt 2.175.000 kroner selv om du ikke hadde betalt avdrag. Du ville hatt en valutagevist på 325.000 kroner. (Nederst på siden er det en kalkulator der du kan forsøke med forskjellige lånebeløp og valutakurser).

Eurorenten

Selv om sentralbankrenten i eurosonen ligger på 0,25%, var den gjennomsnittlige renten for nye boliglån i Tyskland i juni 3,73%, temmelig nært den norske.

Årsaken til dette er både at pengemarkedet stadig ikke har roet seg i eurosonen og at man i Tyskland tradisjonelt har høyere marginer på boliglån enn i Norge.

Likevel er det ikke en eventuell rentegevinst som er interessant ved å låne i euro nå, det er muligheten for et videre fall i verdien av euroen.

Gis det slike lån?

DnBNor gir valutalån, men betingelsene er biske:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer