Farlig parfyme

Har du tenkt å gi kjæresten din en parfyme til Valetinesday? Da bør du være nøye på hvilken du velger.

Publisert
Sist oppdatert

Greenpeace har testet 36 velkjente parfymemerker og advarer nå mot bruken av enkelte av dem. Miljøverngruppen har testet i alt 36 kjente parfymemerker for to potensielt farlige menneskelagde kjemikaliegrupper.

Den ene er ftalater, også kjent som kjemiske mykgjørere. Ftalater brukes blant annet i plast, i parfyme, og som denatureringsmiddel i teknisk sprit som brukes i kosmetikk og pleieprodukter.

Den andre stoffgruppen er syntetisk musk. Muskforbindelser kan finnes i bl.a kosmetikk og vaskemidler. Flere av disse stoffene har vist miljøskadelige effekter, og forskning tyder på at mange av dem kan ha reproduksjonsskadelige virkninger.

Høye verdierOmtrent alle parfymene som ble testet inneholdt disse kjemikaliene. I merker som Calvin Kleins "Eternity for Women," Body Shops "White Musk" og Jean Paul Gaultier's "Le Mâle" ble det funnet høye verdier av disse stoffene.

Andre merker som inneholdt lave verdier av disse skadelige kjemikaliene var blant annet Pumas "Jamaica Man" som hadde den laveste verdien av syntetisk musk. Og Gloria Vanderbilts "Vanderbilt" som ikke innehold noen indentifiserbare ftalater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer