Farlig rom i kjelleren

Kjellerstuer kan være helsefarlige. Norske forskere advarer mot oppholdsrom i fuktige kjellere.

Publisert
Sist oppdatert

Barnerom i kjellerstuen er populært. Ikke bare får barna mer plass å boltre seg på: Foreldrene kan også være i fred når barna har med venner hjem. Men det kan være skadelig å oppholde seg for mye i kjellerstuen.

Verst for barn- Fukt i kjellerrom er spesielt et problem for hus som er bygget før 1995. Fukten gjør at muggsopp vokser i veggen og gulvet, og disse soppene sender ut sporer i rommet, sier Johan Mattisson, fagsjef i Mycoteam, til Din Side.

Disse sporene kan være skadelige, spesielt for barn. Barn puster inn mer luft i forhold til kroppsvekten, og de har ikke like bra immunforsvar som voksne.

Hvis det er fuktskader i kjellerstuen, kan barna derfor få helseplager. De blir mer mottakelige for infeksjoner og øker risikoen for astma, skriver Dagens Medisin. I tillegg risikerer de plager relatert til inneklima, som hodepine og tretthet.

Det er spesielt gamle kjellere som har blitt gjort om fra oppbevaringsrom til oppholdsrom som kan være skadelige.

- Man må finne ut hvordan konstruksjonene er bygget opp før innredning av rom i kjelleren, sier Kariann Magnussen, sivilingeniør ved SINTEF Byggforsk, til Mozon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer