Farlig støv og eksos

Kjemikalier, røyk og eksos påvirker oss hver dag. Minst 200 alvorlige sykdommer kan skyldes forurensning av luften vår.

Publisert
Sist oppdatert

En vanlig dag i byen kan være farligere enn du tror. Svevestøv, eksos og kjemiske utslipp av forskjellige slag finnes nemlig overalt i luften som du puster inn.

Og urent miljø får konsekvenser. Amerikanske forskere mener nå at minst 200 forskjellige sykdommer kan settes i sammenheng med forurensningen.

Alvorlige sykdommerUndersøkelsen er gjennomført av forskere ved University of California og Boston Medical Center i USA. De har hentet informasjon fra flere studier på sammenhengen mellom forurensning og sykdom og laget en helhetlig oversikt over de sammenhengene vi i dag kjenner til.

Studiet viser at ni kjente forurensningskilder har en sikker sammenheng med astma. Og over femti av de farlige stoffene i luften kan forårsake forskjellige former for kreft.

Andre alorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, bronkitt, hyperaktivitet, nedsatt sædkvalitet, Alzheimers og Parkinsons sykdom kan også utløses av luftforurensning.

Økt dødelighet- Miljøfaktorer bidrar til veldig mange sykdommer, sier avdelingsdirektør Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.