Farlig støv og eksos

Kjemikalier, røyk og eksos påvirker oss hver dag. Minst 200 alvorlige sykdommer kan skyldes forurensning av luften vår.

Publisert
Sist oppdatert

En vanlig dag i byen kan være farligere enn du tror. Svevestøv, eksos og kjemiske utslipp av forskjellige slag finnes nemlig overalt i luften som du puster inn.

Og urent miljø får konsekvenser. Amerikanske forskere mener nå at minst 200 forskjellige sykdommer kan settes i sammenheng med forurensningen.

Alvorlige sykdommerUndersøkelsen er gjennomført av forskere ved University of California og Boston Medical Center i USA. De har hentet informasjon fra flere studier på sammenhengen mellom forurensning og sykdom og laget en helhetlig oversikt over de sammenhengene vi i dag kjenner til.

Studiet viser at ni kjente forurensningskilder har en sikker sammenheng med astma. Og over femti av de farlige stoffene i luften kan forårsake forskjellige former for kreft.

Andre alorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, bronkitt, hyperaktivitet, nedsatt sædkvalitet, Alzheimers og Parkinsons sykdom kan også utløses av luftforurensning.

Økt dødelighet- Miljøfaktorer bidrar til veldig mange sykdommer, sier avdelingsdirektør Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer