Farlig stråling av babycall

- Som å bo ved en mobilmast.

Statens strålevern anbefaler å sette babycallens basestasjon en meter unna sengen, for sikkerhets skyld.  Foto: colourbox.com
Statens strålevern anbefaler å sette babycallens basestasjon en meter unna sengen, for sikkerhets skyld. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DECT-baserte babycall monitorer plassert på barnerommet vil kunne eksponere barnet for mer pulserende mikrobølgestråling enn det tilsvarer å bo i nærheten av en mobilmast.

Det fastslår den britiske informasjonstjenesten Powerwatch i en ny rapport.

Pulserende stråling skader nervesystemet, og barn er mer utsatt enn voksne siden de absorberer dobbelt så mye stråling per kilo kroppsvekt som voksne.

Les også: Gransker barns mobilbruk og kreft

Bør plasseres en meter unna

- Jeg kan ikke kommentere denne sammenligningen, men det jeg kan si er at Powerwatch har jukset med slike sammenligninger tidligere, sier forsker ved Statens strålevern, Lars Klæboe, til DinSide Helse.

Han legger til at et sammenligningsgrunnlag som det Powerwatch viser til her i beste fall er unyansert; og legger til grunn at det "å bo i nærheten av en mobilmast" blir en svært vag beskrivelse. Klæboe er imidlertid enig i at man bør ta visse forholdsregler for å redusere eksponeringen av stråling i hjemmet.

Les også: Mobilen kan skade fosteret

- På generelt grunnlag anbefaler vi at all stråling skal holdes på et så lavt nivå som mulig. Selv om det ikke er påvist økt helserisiko ved eksemplelvis å plassere babycallen i sengen, vil vi for å være på den sikre siden oppfordre til å plassere basestasjonen en meter unna, på en stol eller et bord, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.