Farlige badeleker?

Badeleker er moro, men må brukes riktig. - Dessverre er det få foreldre som vet hvordan barna skal bruke utstyret. I verste fall kan uskyldig snorkeldykking få dramatiske konsekvenser, sier skadekonsulent Harald Ranum i If Skadeforsikring.

Publisert
Sist oppdatert

- Velmenende foreldre kjøper gjerne badeleker til barna nå om sommeren. Både baderinger, gummijoller og lekedyr er populære blant barna, og dykkermaske med snorkel er blant favorittene.

– Barn har begrenset lungekapasitet, og derfor kan en dykkermaske med lang snorkel være langt farligere enn man tror. Fordi snorkelen er lang, drar de den samme luften ut og inn hele tiden. De har ikke lært seg til å puste kraftig ut under vann, slik at de får frisk luft ned i snorkelen. Hvis de ikke greier det, samles kullos i snorkelen, sier Harald Ranum.

Han har lang erfaring fra Røde Kors og har sett flere eksempler på ulykker som skyldes feil bruk av snorkel.

– Det er spesielt skummelt siden barna selv ikke merker at de mangler surstoff og av den grunn kan besvime. Problemet er størst når barna bruker lange snorkler.

Ranum mener butikkpersonell som selger slikt utstyr bør bli flinkere til å informere kundene om disse farene. Han mener også at barn med fordel kan benytte kortere snorkler.

Redningsselskapet er også kjent med at lange snorkler er farlige dersom de ikke brukes riktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.