Farlige drikkevaner

Er du glad i å bøtte nedpå litervis med vann? Forskere peker nå på flere tilstander hvor for mye vann er direkte farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Rent drikkevann er en ressurs som vi bør forsyne oss av så mye vi kan. Det er i alle fall hva leger og mødre har fortalt oss gjennom alle år.

Men nå har forskere sett litt nærmere på hva som skjer med kroppen når vi drikker mye vann. Og deres advarsel er klar: Om du er gammel eller forkjølet er det ingen grunn til å helle i seg for mye væske. Det kan rett og slett være skadelig for kroppen din.

Drikker nok vann
Voksne mennesker bør ikke drikke for mye vann. Det er konklusjonen i en undersøkelse ved University of Wisconsin-Madison I USA.

Forskerne har undersøkt 458 deltakere mellom 40 og 79 års alder med nøyaktige målinger av væskeinntakt og fuktighet i kroppen. Undersøkelsen ble ledet av forskeren Aarthi Raman og er publisert i februarutgaven av American Journal of Physiology-Renal.

- Vi fant ingen tegn på dehydrering i aldersgruppen 70 til 79 år. Dette til tross for at de fleste i denne aldersgruppen drakk mindre enn den anbefalte daglige mengden på åtte glass om dagen, sier Raman til helsemagasinet WebMD.

Individuelle forskjeller
Ved å gi deltakerne vann med et modifisert hydrogen kunne forskerne måle nøyaktig hvordan vannet fordelte seg i kroppen. De kunne også se hvordan vannet ble lagret og skilt ut gjennom urinen.

Selv om de eldre drakk noe mindre vann enn de yngste i gruppen var det først og fremst individuelle forskjeller som fanget forskernes interesse. Deltakerne drakk alt mellom 1.2 til over 7 liter vann om dagen uten å vise tegn på dehydrering. Dette betyr at det vil være svært vanskelig å anbefale en bestemt mengde væske som alle bør drikke hver dag.

- Anbefalingen om å drikke åtte glass om dagen er ikke nødvendigvis riktig for mange eldre mennesker. Det kan være et risikabelt råd fordi eldre har en høyere risiko for å beholde for mye vann i kroppen. Eldre burde øke inntaket av vann bare når de er varme eller har feber, mener Raman og hans kolleger.

Hormon holder på vannet
Men feber er heller ingen god grunn til å drikke vann om vi skal tro forskerne ved University of Queensland i Australia. De har undersøkt hva som skjer når mennesker med forkjølelse eller influensa drikker mye væske.

- Når vi blir syke med en luftveisinfeksjon produserer kroppen et hormon som gjør at vi holder bedre på fuktighet. For mye vann kan føre til farlig høye nivåer av væske i kroppen, mener forskningsleder Chris Del Mar. Den australske undersøkelsen er publisert i siste utgave av British Medical Journal.

Tidligere forskning har også vist at store mengder væske ved sykdom kan redusere nivået av sodium i kroppen. Dette er en prosess som kan unngås ved å være moderat i inntaket av væske.

- Vi vet ikke sikkert hvorfor det er en generell anbefaling å drikke mye væske når man er syk. Dette er en gammel påstand som er videreført av leger over hele verden uten at det er stilt spørsmål om dette er særlig sunt, mener Mar.

Mozon 01.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer