Farlige drikkevaner

Er du glad i å bøtte nedpå litervis med vann? Forskere peker nå på flere tilstander hvor for mye vann er direkte farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Rent drikkevann er en ressurs som vi bør forsyne oss av så mye vi kan. Det er i alle fall hva leger og mødre har fortalt oss gjennom alle år.

Men nå har forskere sett litt nærmere på hva som skjer med kroppen når vi drikker mye vann. Og deres advarsel er klar: Om du er gammel eller forkjølet er det ingen grunn til å helle i seg for mye væske. Det kan rett og slett være skadelig for kroppen din.

Drikker nok vannVoksne mennesker bør ikke drikke for mye vann. Det er konklusjonen i en undersøkelse ved University of Wisconsin-Madison I USA.

Forskerne har undersøkt 458 deltakere mellom 40 og 79 års alder med nøyaktige målinger av væskeinntakt og fuktighet i kroppen. Undersøkelsen ble ledet av forskeren Aarthi Raman og er publisert i februarutgaven av American Journal of Physiology-Renal.

- Vi fant ingen tegn på dehydrering i aldersgruppen 70 til 79 år. Dette til tross for at de fleste i denne aldersgruppen drakk mindre enn den anbefalte daglige mengden på åtte glass om dagen, sier Raman til helsemagasinet WebMD.

Individuelle forskjellerVed å gi deltakerne vann med et modifisert hydrogen kunne forskerne måle nøyaktig hvordan vannet fordelte seg i kroppen. De kunne også se hvordan vannet ble lagret og skilt ut gjennom urinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer