Farlige gullfisk

Kjæledyr kan være skumle saker. Og det er all grunn til å være forsiktig neste gang du stikker hånden ned i naboens akvarium.

Publisert
Sist oppdatert

Men det er ikke først og fremst fiskene du skal være på vakt mot. Selve vannet i et akvarium kan inneholde store mengder av bakterien Mycobacterium marinum. Denne bakterien kan gi deg alvorlige infeksjoner i huden, særlig om du har sår eller kutt i hudoverflaten eller et immunforsvar som ikke er helt på høyden.

Det er legene ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center i New Hampshire som advarer mot akvarievannet. De har undersøkt hudinfeksjoner hos åtte voksne mennesker som alle hadde utviklet problemer etter å ha renset akvariet hjemme. Advarselen er publisert i amerikanske Medical Journal of Clinical Infectious Diseases og gjengitt av Reuters Health.

Mycobacterium marinum ble identifisert i 1926 men ikke identifisert hos mennesker før i 1951. Bakterien trives godt i temperert ferskvann og var tidligere en viktig årsak til hudinfeksjoner etter et besøk i svømmebassenget. Klor i svømmehallene har redusert dette problemet og bakterien smitter først og fremst i dag gjennom kontakt med vann i akvarier.

En antibiotikakur vil i de fleste tilfelle ta knekken på infeksjonen. Men legene ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center forteller også om en person som etter to års behandling fortsatt sliter med infeksjonen. Årsaken til dette tilfellet ser ut til å være redusert immunforsvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer