Farlige gullfisk

Kjæledyr kan være skumle saker. Og det er all grunn til å være forsiktig neste gang du stikker hånden ned i naboens akvarium.

Publisert
Sist oppdatert

Men det er ikke først og fremst fiskene du skal være på vakt mot. Selve vannet i et akvarium kan inneholde store mengder av bakterien Mycobacterium marinum. Denne bakterien kan gi deg alvorlige infeksjoner i huden, særlig om du har sår eller kutt i hudoverflaten eller et immunforsvar som ikke er helt på høyden.

Det er legene ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center i New Hampshire som advarer mot akvarievannet. De har undersøkt hudinfeksjoner hos åtte voksne mennesker som alle hadde utviklet problemer etter å ha renset akvariet hjemme. Advarselen er publisert i amerikanske Medical Journal of Clinical Infectious Diseases og gjengitt av Reuters Health.

Mycobacterium marinum ble identifisert i 1926 men ikke identifisert hos mennesker før i 1951. Bakterien trives godt i temperert ferskvann og var tidligere en viktig årsak til hudinfeksjoner etter et besøk i svømmebassenget. Klor i svømmehallene har redusert dette problemet og bakterien smitter først og fremst i dag gjennom kontakt med vann i akvarier.

En antibiotikakur vil i de fleste tilfelle ta knekken på infeksjonen. Men legene ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center forteller også om en person som etter to års behandling fortsatt sliter med infeksjonen. Årsaken til dette tilfellet ser ut til å være redusert immunforsvar.

Gullfisk er greie dyr som du ikke skal være redd for å ha i hjemmet. Men det anbefales herved å bruke vanntette gummihansker neste gang du stikker hånden i vannet for å rense glassveggene eller luke i sjøplantene.

Mozon 02.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer