Farlige lån vinner frem

KOMMENTAR: Orker du å være fattig når du blir gammel? Nei, vel? Da bør du sjekke løpetiden på boliglånet ditt.

Publisert
Sist oppdatert

Gamle dyder drukner

Vi blir mer og mer avslappet når det gjelder tilbakebetaling av gjeld, viser Boliglånsundersøkelsen fra 2005, presentert av Kredittilsynet. Tidligere var man kjempefink dersom man hadde lite gjeld, og betalte den raskt. På mange måter virker det som om at denne gamle dyden ikke er like viktig i dag.

Det kan man i alle fall komme til å tro, hvis man ser på nye tall for boliglånenes løpetider, som også inkluderer tall fra 2005. For lånenes løpetid øker nemlig, og har gjort det en god stund:

Fra 2001 til 2005 økte den gjennomsnittlige løpetiden på lån med belåningsgrad på 60 prosent fra 14 til nesten 17 år.

Lån med belåningsgrad mellom 90 og 100 prosent økte fra omtrent 18 år i 2001 til nesten 21 år i 2005.Ifølge Boliglånsundersøkelsen markedsfører bankene i større grad enn tidligere lån med lang løpetid, samtidig som også lån med avdragsfrihet er blitt mer tilgjengelig. For eksempel viser undersøkelsen også at omtrent hvert åttende lån blir gitt med avdragsfrihet. Denne er i snitt 4-5 år, men det tilbys også lån som er avdragsfrie i hele lånets løpetid (vanligvis 20 år).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer