Farlige pauselån

Privatbanken lokker med lekre pauselån. Det kan virke fristende, for du slipper å betale avdrag. Men tenk deg godt om før du hopper på en slik avtale.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Inntill 20 års avdragsfrihet kan du få hos oss, sier Privatbanken.

Fristende?

Hva gjør du hvis renten går opp?
Hva gjør du hvis renten går opp? Vis mer

Vel, for noen er det nok det. Er du ung, i etableringsfasen med millionlån og har alle de andre utgiftene som følger, kan det nok være vanskelig å stå mot et slikt tilbud.


Du "sparer" flere tusenlapper i måneden, som du ellers kan bruke på ting du synes er morsommere. Problemet er bare at du sitter med akkurat det samme lånet om 20 år. Da er du kanskje blitt 50, og har ennå ikke betalt ned på boliglånet. Kanskje det var da du skulle ha påbegynt en pensjonssparing - som du da ikke har råd til.

Her kan du se hva Forbrukerrådet mener om pauselån.

Kundene liker det

- Dette er et produkt som vi lanserte i januar/februar i år. Vi har ikke noe statistikk på det, men meldingen fra vår kundeavdeling er at det er etterspørsel etter produktet, og at den er økende, sier banksjef i Privatbanken, Tiril Villum.

Pauselån - farlig eller godt?

Kunne du finne på å ta opp pauselån? (Avsluttet)
Nei(66%) 445
Ja(28%) 193
Vet ikke(6%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Ifølge Villum gjøres det en kredittvurdering av hver enkelt, hvilket betyr at det er forskjellig hvor mye hver enkelt kunde får låne.

- Vi er opptatt av å forklare våre kunder hva det innebærer å skyve nedbetalingen. Og ønsker man 20 års avdragsfrihet, får man vanligvis bare ta opp lån innen 50 prosent av boligens kjøpesum, sier hun.

Også hos andre banker

Selv om Privatbanken er den banken som foreløpig har brukt de mest aggressive metodene for å kapre kunder til slike lån, er de ikke alene om å tilby dette.

De andre bankene går kanskje bare litt mer stille med dørene.

- Vi har en standard på fem års avdragsfrihet. Men det er mulig å utvide denne perioden når en femårig periode er slutt, sier informasjonsdirektør i DnBNOR, Eivind Grønstad.

Ifølge Grønstad er ikke dette noe nytt produkt i DnBNOR.

- Spesielt eldre kunder benytter seg av dette. De kan i realiteten låne penger de aldri betaler tilbake. Dermed betaler de bare på rentedelen, forklarer han.

Ikke farlig

- Vi har ikke et helt konkret produkt slik som Privatbanken, men tilbyr likevel boliglån med avdragsfrihet, forteller Trine Saltnes Skjerdingstad som er produktansvarlig for utlånsprodukter i Nordea.

I Nordea kan man blant annet få 10 års avdragsfrihet hvis man har boliglån innen 60 prosent av markedsverdien. Hvis man har lån innen 75 prosent av markedsverdien, kan man få avdragsfrihet i fem år.

- Jeg synes ikke det er farlig å tilby dette til kunder med bra økonomi. Vi gjør en vurdering av de som søker slike lån, og dette tilbys bare til de vi tror kan håndtere det, sier Saltnes Skjerdingstad.

Nordea har ikke en konkret standard for hvilke som kan eller ikke kan få slike lån. Det gjøres i alle tilfeller individuelle vurderinger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer