Farlige solarierør

Statens strålevern stengte 17 solarier på stedet.

Statens strålevern fant farlige solarierør med stråling langt over grenseverdiene, hos overraskende mange solarium. Foto: Colourbox
Statens strålevern fant farlige solarierør med stråling langt over grenseverdiene, hos overraskende mange solarium. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Statens strålevern nylig gjennomførte en test av flere hundre solarier, fant de at omtrent halvparten hadde sterkere stråling enn tillatt.

– Vi er overrasket over resultatene, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern til Kreftforeningen.

– Så mange som 17 solarier måtte stenges på stedet, og solariebrukere har meldt til oss at de har blitt kraftig solbrent.

Fant farlige solarierør

I forbindelse med en avstemning i artikkelen Fant farlige solarierør, publisert på DinSide Helse i oktober 2008, spurte vi om leserne har opplevd å bli brent i solarium. 44 prosent svarte "ja", 35 prosent svarte "nei", og 20 prosent svarte "holder meg unna sånt".

Nedslående

I løpet av 2008, gjennomførte Statens strålevern stikkprøvekomtroll med inspeksjoner hos 78 studioer og 410 solsenger, og det ble i tillegg gjort målinger på 210 solarier.

Statens strålevern melder om at tilsynelatende flere solarier (4 av 5) hadde tillatte rør nå enn for ti år siden, men de sier samtidig at antallet solarier med ekstreme strålingsnivåer var nedslående. Hele 17 studioer hadde så ekstreme strålingsnivåer at de ble stengt på stedet; strålingen var mer enn det dobbelte av grenseverdien, og det utgjorde dermed akutt helsefare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer