Farligere for feite gravide

En rekke problemer møter overvektige under graviditeten, viser en ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Siden overvektige gravide utgjør en spesiell risikogruppe er det naturlig at de følges opp noe tettere.


Overvektige gravide trenger flere undersøkelser, går mer til legen og trenger mer medisin under graviditeten enn normalvektige gravide, viser en ny undersøkelse som er publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Forskerne bak undersøkelsen fulgte om lag 13 000 kvinner over 18 års alderen, som alle ble gravide og fødte i perioden 2000-2004. Kvinnenes BMI ble målt før eller tidlig i svangerskapet mot antall behandlinger og innleggelser.

Les også: Advarer mot fedme hos gravide

Resultatene viste at kvinnene som hadde en BMI på 30-35 i snitt hadde behov for 4,1 dager i forbindelse med fødselen, mens tiden de normalvektige lå inne var 3,6 dager. Ifølge forskerne var den vanligste årsaken til økt behandlingstid at de overvektige fødte ved keisersnitt.

- Flere komplikasjoner

- Statistisk er det flere komplikasjoner for overvektige gravide enn for normalvektige gravide. Det kan blant annet gi seg utslag i for høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes og store barn. Siden overvektige gravide utgjør en spesiell risikogruppe er det naturlig at de følges opp noe tettere, sier Unni Tryti.

- Vi anbefaler å regulere til normalvekt før man blir gravid dersom man er overvektig, sier professor Tore Henriksen. Foto: COLOURBOX.COM
- Vi anbefaler å regulere til normalvekt før man blir gravid dersom man er overvektig, sier professor Tore Henriksen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Hun er jordmor på Rikshospitalets poliklinikk for overvektige gravide. Tryti mener det er gunstig å legge om kostholdet og øke aktivitetsnivået for dermed å unngå for stor vektøkning.

Les også: Treningsanbefalinger for gravide

- Mange av kvinnene som søker hjelp tidlig i svangerskapet får oppfølging av ernæringsfysiolog, jordmor og lege til å holde vekten stabil, og noen går også ned, sier hun.

Tryti anbefaler normal, sunn og god kost, med mye frukt og grønt, rent kjøtt og fisk, samt grove kornprodukter for et sunt og normalvektig svangerskap.

- Det viktigste er å kutte ned på fett og raske karbohydrater i form av sukker. Vi ønsker jo heller ikke at barna blir for store, så disse anbefalningene gis både av morshensyn og av hensyn til barnet. Det aller beste er naturligvis at man forsøker å redusere vekten før man planlegger et svangerskap dersom man er overvektig, sier hun.

Les også: Overvektige må oftere enn normalvektige ta akutt keisersnitt

Anbefaler vektnedgang

Hun får medhold av professor Tore Henriksen ved Kvinneklinikken, Rikshospitalet.

- Vi anbefaler å regulere til normalvekt før man blir gravid dersom man er overvektig, og ellers sørge for å være i god fysisk form. Men dette må ikke oppfattes som slankehysteri, man må akseptere at man har forskjellig kroppsform og at noen veier mer enn andre. Det viktige er at man tenker litt over kaloriinntaket og at man prøver å bevege seg jevnlig. Det er ikke så mye som skal til, en times gange om dagen er tilstrekkelig, sier han.

Henriksen er ikke overrasket over studien som konkluderer med at overvektige gravide krever flere helseressurser.

Les også: Overvekt gir guttebabyer

De overvektige gravide i undersøkelsen var igjennom flere fosterdiagnostiske tester og ultralydsundersøkelser enn de normalvektige. I tillegg tok de oftere kontakt med gynekologisk-obsteriske avdelinger, og oppsøkte lege flere ganger under svangerskapet.

Les også: Får store babyer selv etter slanking

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer