Farligst å røyke tidlig på dagen

Morgenrøykere er ekstra utsatt for lungekreft.

Tenner du en røyk innen en halvtime etter at du har stått opp? Da er du mer utsatt for lungekreft.  Foto: colourbox.com
Tenner du en røyk innen en halvtime etter at du har stått opp? Da er du mer utsatt for lungekreft. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at det er usunt å røyke, og at det øker risikoen for blant annet luftveisinfeksjoner, astma, kronisk bronkitt, strupekreft, blærekreft, kreft i bukspyttkjertelen, hjerteinfarkt, hjerneslag, dårlig blodsirkulasjon i lår og legger og lungekreft.

Nå viser ny forskning at morgenrøykere er ekstra utsatt for lungekreft. Personer som tenner seg en røyk tidlig på morgenen viser seg å ha høyere nikotinnivåer i blodet enn de som venter – uavhengig av hvor mange røyk som konsumeres resten av dagen.

Bare det å vente med dagens første røyk til etter frokost, kan utgjøre en forskjell, ifølge ekspertene.

Les også:Light-trikset funker ikkeRøykevaksine snart på markedet

Varierende nikotinnivåer

I studien målte forskerne hvor stor mengde kotinin - et stoff som dannes når nikotin brytes ned i kroppen, røykerne hadde i blodet. Kotinin er kjent for å øke risikoen for lungekreft, melder BBC.

Det er uklart hvorfor nikotinnivåene til morgenrøykerne var høyere, men forskerne ved Penn State College of Medicine antar at disse personene røyker mer ”intenst”, fordi behovet deres kan være større enn blant røykere som klarer å vente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer