Faste for rensing og vektkontroll

Ble det mye godterier og usunn mat i påsken? Faste gir en følelse av å "rense" kroppen og å få kontroll med vekten etter høytidenes festmåltider. Den som faster bør likevel få i seg noe kalorier, ellers mister man mye muskelmasse.

Publisert
Sist oppdatert

Ingen bør faste totalt, med andre ord drikke bare vann og ikke få i seg energi i form av mat eller safter. Null kalorier innebærer at kroppen også bryter ned muskelmasse for å dekke det grunnleggende energibehovet slik at kroppsvarmen opprettholdes og hjernefunksjonen holdes ved like. Totalfaste med null kalorier frarådes på det sterkeste, det er kroppsnedbrytende og ikke oppbyggende.

Men en type halvfaste der man får i seg det grunnleggende energibehovet gjennom grønnsakssafter og fruktjuicer kan gjennomføres uten helseskader for mennesker som i utgangspunktet er friske.

Føler du deg uvel underveis, skal du imidlertid stoppe fasten. Du bør heller ikke drive aktiv mosjon de dagene du faster. Ta livet med ro, legg gjerne fastedagene til fridager fra jobben.

Tapper lagreneDe første par dagene vil du miste mye vann fordi kroppen bryter ned glykongenlagre i lever og muskler. Glykogen er karbohydrater, en form for bundet sukker, som kroppen har som reserveenergi. Etter er par dager, avhengig av hvor mye energi du inntar i mat og drikke, vil du merke at det lukter av utåndingsluften. Det skyldes at kroppen forbrenner store mengder fettsyrer, i denne prosessen blir det overskudd av aceton som skilles ut gjennom utåndingsluften. Det vil rett og slett lukte aceton av deg. Tyggegummi og pastiller kan være greit å ha for hånden!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer