Fastlåst sikkerhet

At sykkelen må låses, og det helst fast til noe, om den ikke skal bli stjålet er vel en selvfølgelighet. Like selvfølgelig er det derimot ikke hvilken sykkellås du bør velge. Vi har spurt proffene om råd.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har forhørt oss litt rundt, hos forskjellige forhandlere, forsikringsselskaper, og organisasjoner - og svaret er stort sett et rungende: ABUS.

De forsikringsgodkjente (FG) låsene fra den tyske produsenten sanker lovord og Best-i-Test trofeer fra en samlet bransje - og det var også en Abus-lås, type Granit X-Plus, som vant DinSides test av sykkellåser et par år tilbake.

For ordens skyld: Uansett hvilken lås du velger, bør den være FG-godkjent. Dette, sammen med registrering i Falck Sykkelregister er krav for å få utbetalt forsikringspremie, skulle sykkelen din bli stjålet.

Trykk her for å komme til oversikten over forsikringsgodkjente (FG) låser.

Sveinung Sørbye, leder av Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) anbefaler å kjøpe en av følgende tre ABUS-låser med låsgaranti:

 • Granit X-Plus 54, bøylelås
 • Steel-O-Flex Granit 1000, slangelås (både 80 og 100 cm)
 • Granit Futura, bøylelås
 • I tillegg har ABUS to andre låser med låsgaranti:

 • Granit Plus 51
 • City Chain X-Plus 1060
 • ABUS-låsene vi har nevnt her kommer med låsgaranti. Dette vil si at blir sykkelen din stjålet, får du igjen 2.000 kroner fra ABUS, i tillegg til det du får fra forsikringsselskapet. Har du en egenandel på 3.000, minus 1.000 om sykkelen er registrert i Falck Sykkelregister, vil dette i praksis si at du slipper å betale egenandel, skulle sykkelen din bli stjålet.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer