Gebyrer hos legen

Fastleger tar ulovlige gebyrer

Fastleger tar gebyr for tjenester de ikke har lov til å ta betalt for, som timebestilling på SMS. – Det er utrolig frekt og vi forventer at det ryddes opp umiddelbart, sier Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

FASTLEGER TAR ULOVLIG BETALT: Noen fastleger krever betaling for tjenester som eksempelvis timebestilling på internett eller sms. Dette er tjenester de allerede får betalt fra det offentlige for å tilby. Forbrukerrådet krever at dette ryddes opp i umiddelbart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FASTLEGER TAR ULOVLIG BETALT: Noen fastleger krever betaling for tjenester som eksempelvis timebestilling på internett eller sms. Dette er tjenester de allerede får betalt fra det offentlige for å tilby. Forbrukerrådet krever at dette ryddes opp i umiddelbart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I 2015 skrev vi om fastleger som nektet pasienter å betale med kontanter – og som attpåtil tok gebyrer for at pasientene skulle få betale med kort.

Fra 1. januar 2016 ble det bestemt at legekontorene ikke lenger har lov til å ta gebyrer for betaling – og at de ikke kan motsette seg kontantbetaling.

Dette gjelder selvsagt også sykehusene – som i 2017 fikk kritikk for at de flere steder ikke ville motta kontant betaling.

Nå viser det seg at fastlegene har fortsatt med praksisen om å ta gebyrer for tjenester de ikke har lov til å ta betalt for.

Skal være gratis

Ifølge Forbrukerrådet gjelder dette flere typer tjenester som legene allerede får betalt fra det offentlige for å tilby, men spesielt utbredt er gebyrer for timebestilling på SMS.

Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse som avslører at blant dem som har bestilt time hos fastlegen på internett eller SMS, har 17 prosent betalt for elektronisk timebestilling.

Men dette er en tjeneste som fastlegene plikter å gi gratis.

Ved årsskiftet sendte Helsedirektoratet et brev til alle landets fastleger med en påminnelse om at de ikke har lov til å ta betalt for dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer