Gebyrer hos legen

Fastleger tar ulovlige gebyrer

Fastleger tar gebyr for tjenester de ikke har lov til å ta betalt for, som timebestilling på SMS. – Det er utrolig frekt og vi forventer at det ryddes opp umiddelbart, sier Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

FASTLEGER TAR ULOVLIG BETALT: Noen fastleger krever betaling for tjenester som eksempelvis timebestilling på internett eller sms. Dette er tjenester de allerede får betalt fra det offentlige for å tilby. Forbrukerrådet krever at dette ryddes opp i umiddelbart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FASTLEGER TAR ULOVLIG BETALT: Noen fastleger krever betaling for tjenester som eksempelvis timebestilling på internett eller sms. Dette er tjenester de allerede får betalt fra det offentlige for å tilby. Forbrukerrådet krever at dette ryddes opp i umiddelbart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I 2015 skrev vi om fastleger som nektet pasienter å betale med kontanter – og som attpåtil tok gebyrer for at pasientene skulle få betale med kort.

Fra 1. januar 2016 ble det bestemt at legekontorene ikke lenger har lov til å ta gebyrer for betaling – og at de ikke kan motsette seg kontantbetaling.

Dette gjelder selvsagt også sykehusene – som i 2017 fikk kritikk for at de flere steder ikke ville motta kontant betaling.

Nå viser det seg at fastlegene har fortsatt med praksisen om å ta gebyrer for tjenester de ikke har lov til å ta betalt for.

Skal være gratis

Ifølge Forbrukerrådet gjelder dette flere typer tjenester som legene allerede får betalt fra det offentlige for å tilby, men spesielt utbredt er gebyrer for timebestilling på SMS.

Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse som avslører at blant dem som har bestilt time hos fastlegen på internett eller SMS, har 17 prosent betalt for elektronisk timebestilling.

Men dette er en tjeneste som fastlegene plikter å gi gratis.

Ved årsskiftet sendte Helsedirektoratet et brev til alle landets fastleger med en påminnelse om at de ikke har lov til å ta betalt for dette.

Likevel er det fremdeles fastleger som tar betalt for timebestilling på internett eller SMS.

– Til sammen blir det store summer

– Dette er ulovlig og i strid med reglene om pasientbetaling, som sier at pasientene ikke skal betale noe annet enn fastsatte egenbetalinger når de skal til lege eller andre behandlere i den offentlige helsetjenesten, sier fagdirektør for helse- og offentlige tjenester Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

- VÆR KREVENDE: Fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet oppfordrer pasienter til å protestere på de ulovlige gebyrene - selv om det hver for seg er snakk om små beløp. - Det er summen som ikke er greit, sier Vie. Foto: Ole Walter Jacobsen/Forbrukerrådet
- VÆR KREVENDE: Fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet oppfordrer pasienter til å protestere på de ulovlige gebyrene - selv om det hver for seg er snakk om små beløp. - Det er summen som ikke er greit, sier Vie. Foto: Ole Walter Jacobsen/Forbrukerrådet Vis mer

Hun påpeker at dette føyer seg inn i rekken med andre ting og flere småbeløp som forbrukeren blir avkrevd hos fastlegen.

– Når du bestiller time og får bekreftelse på SMS, koster dette opp mot 12 kroner. Dette er kanskje i seg selv ikke noe å lage stor ståhei rundt, men summerer du det som tas i gebyrer fra denne pasientgruppen så kan det bli store summer etter hvert, sier Vie til Dinside.

Hun legger til at de også har sett eksempler på andre gebyrer som legene har tatt ulovlig, eksempelvis gebyr for rengjøring av undersøkelsesbenken på legekontoret.

– Det er summen av flere ting som lempes over på forbrukeren som ikke er greit – og det er få som er klar over at legen ikke har anledning til å ta betalt for dette, sier Vie til Dinside.

9 av 10 vet ikke at de ikke skal betale et slikt gebyr

Ifølge Forbrukerrådets undersøkelse, er 9 av 10 ikke klar over at legen ikke har lov til å ta betalt for elektronisk timebestilling, på internett eller SMS.

– Helsedirektoratet presiserte dette overfor fastlegene i mars 2016, og nå har de snart hatt to år på seg. Vi forventer at de rydder opp umiddelbart! sier Vie.

– Dette er en tjeneste de skal levere innenfor de økonomiske rammene de er tildelt fra det offentlige, poengterer hun overfor Dinside.

– Vær krevende!

Som Vie forteller, er det fremdeles leger som krever både SMS-gebyrer og andre gebyrer de ikke har anledning til.

Dinside har selv sett eksempler på dette: Så seint som mandag 19. februar fant vi denne informasjonen på nettsidene til et legekontor i Oslo (se bilde nedenfor):

LEGEKONTOR TAR 6 KRONER PER SMS: Du får to meldinger - så til sammen blir det 12 kroner for å bestille time på SMS til dette legekontoret i Oslo. Dinside har kontaktet legekontoret - men ikke fått svar. Foto: Kristin Sørdal
LEGEKONTOR TAR 6 KRONER PER SMS: Du får to meldinger - så til sammen blir det 12 kroner for å bestille time på SMS til dette legekontoret i Oslo. Dinside har kontaktet legekontoret - men ikke fått svar. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dinside har forsøkt å komme i kontakt med det aktuelle legekontoret for en kommentar på det ulovlige gebyret – men har så langt ikke fått svar.

Selv om det hver for seg er snakk om små gebyrer, oppfordrer Vie forbrukere til å være vanskelige og å nekte å betale ulovlige gebyrer.

– Vær gjerne krevende forbrukere! Det er utrolig frekt av fastlegene å ta betalt for ting som de skal tilby kostnadsfritt, sier Vie til Dinside.

Dersom du ikke får gehør for dine protester på legekontoret, kan du henvende deg til kommunen.

– Kommunene har et ansvar for å følge opp at fastlegene og fastlegekontorene ikke pålegger pasientene gebyrer som er i strid med gjeldende regelverk, sier Vie.

Helsedirektoratet: – I strid med regelverket

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, bekrefter overfor Dinside at Helsedirektoratet har fått flere henvendelser fra pasienter som må betale gebyr for å bestille time.

- DET ER IKKE ANLEDNING TIL Å TA SLIKE GEBYRER: Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, sier det etter Helsedirektoratets vurdering ikke er anledning til å ta gebyrer for internett - eller sms-tjenester som timebestilling. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet
- DET ER IKKE ANLEDNING TIL Å TA SLIKE GEBYRER: Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, sier det etter Helsedirektoratets vurdering ikke er anledning til å ta gebyrer for internett - eller sms-tjenester som timebestilling. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet Vis mer

– Vi har også fått henvendelser etter at vi 8. november sendte ut brevene til fastleger, kommuner, avtalespesialister og de regionale helseforetakene, sier Mathisen – og henviser til brevene hvor de minner om bestemmelsene for hva legene kan kreve betaling for.

Han understreker at det etter Helsedirektoratets vurdering ikke er anledning til å ta gebyrer for elektroniske tjenester eller SMS-tjenester, som for eksempel timebestilling.

– Helsedirektoratet har orientert landets fastleger om at dette er en praksis som er i strid med gjeldende regelverk. Det er kommunene som inngår avtale med den enkelte fastlege – og det er derfor kommunen som har ansvaret for å følge opp at fastlegene forholder seg til denne avtalen, sier Mathisen til Dinside.

– Hva kan pasientene gjøre, om de blir avkrevd slike ulovlige gebyrer?

– Pasientene bør ta dette opp med sitt legekontor eller med kommunen, sier Mathisen.

Legeforeningen: Anbefaler å følge Helsedirektoratets henstilling

Vi har spurt Den norske legeforening hva de mener om at medlemmene deres fremdeles tar gebyr de ikke har lov til å kreve fra sine pasienter og hva Legeforeningen tenker å gjøre med dette.

Advokat og avdelingsdirektør for jus og arbeidslivsavdelingen i Legeforeningen, Lars Duvaland, sier dette til Dinside:

– Vi har anbefalt våre medlemmer å følge Helsedirektoratets henstilling. Som medlemsorganisasjon har vi midlertid ingen sanksjonsmuligheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer