Prissjekk på fastpris-strøm

- Fastpris er ingen stor risiko nå

Skyhøye strømpriser gjør nok at flere vurderer fastprisavtale på strøm. Ifølge kraftanalytiker er det begrenset hvor galt det kan gå om du binder strømprisen for de neste månedene.

STRØMSJOKK: Frykter du sjokkregning grunnet dyr strøm, kan du med enkle grep senke utgiftene, iallfall noe. I saken under får du noen råd hvis du vurderer å inngå fastprisavtale på strøm. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene ligger godt over én krone per kilowattime nå om dagen, og det har de gjort ei stund.

- Prisnivået andre uka i september, da det var sommertemperaturer i Sør-Norge, tilsvarer nesten 1,35 kroner kilowattimen, så en fastprisavtale på under 80 øre kan således virke som en grei deal, selv om også det er smertefullt høyt, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Dinside.

Det er riktignok litt for seint å binde strømprisen når markedsprisene allerede har steget så kraftig, men det er fortsatt flere fastprisavtaler på strøm under 70 øre per kilowattime.

Lenger ned i saken lister vi opp de billigste fastprisavtalene akkurat nå.

Mener fastpris kan lønne seg

Snur været og vi får en våtere høst som fyller opp vannmagasinene våre igjen, kan strømprisen kanskje bli 10 til 15 øre lavere enn markedet forventer fram mot nyttår, ifølge Lilleholt.

- Så, du løper nok ingen stor risiko med fastpris på dette nivået, sier han, og legger til:

- Markedet forventer mye billigere strøm neste sommer enn det vi har opplevd denne sommeren, men jeg tror prisen kan bli høy også neste sommer og at markedet undervurderer det generelle prisnivået.

«Gamle» fastpriskunder er vinnerne

Lilleholt understreker imidlertid at generelt frarådes fastprisavtaler på strøm, siden spotpris ofte er rimeligere over tid, men kraftanalytikeren anser risikoen for enda høyere strømpriser det neste året som såpass høy, at en fastprisavtale ikke er dumt å vurdere om du ønsker mer forutsigbarhet framover.

Forbrukerrådet er tydelige på at de i utgangspunktet anbefaler deg å velge spotprisavtale på strøm. Disse har historisk sett vist seg å være billigst, selv om du opplagt risikerer perioder som nå med høye priser.

- Hvis du ønsker mer forutsigbarhet eller vil vedde mot «huset», kan en fastprisavtale være et alternativ. Men husk at prisene nå er svært høye, og det er ikke gitt at dette er det beste tidspunktet å binde prisen, sier jurist Thomas Iversen til Dinside.

- Det er kun dersom spotprisen jevnt over er høyere enn fastprisen, at sistnevnte vil spare deg noen kroner. De som tegnet fastprisavtale før prisøkningen tidligere i år, er vinnerne i dag, men de kunne like gjerne kommet dårlig ut hvis prisene ikke hadde steget, fortsetter han.

Topp ti fastprisavtaler på strøm

Strømselskap og -avtale Bindingstid Månedlig fastpris Pris per kilowattime
Agva Kraft Fast1 måned0 kroner59,90 øre
Helgeland Kraft Fastpris36 måneder (3 år)36,25 kroner62,38 øre
Kvam Kraftverk Fastpris36 måneder (3 år)10 kroner69 øre
Meløy Energi Reben36 måneder (3 år)0 kroner70,25 øre
Glitre Energi Trygg 202312 måneder (1 år)49 kroner67,93 øre
Kvam Kraftverk Fastpris24 måneder (2 år)10 kroner72 øre
Meløy Energi Lysvatn24 måneder (2 år)0 kroner72,75 øre
Agva Kraft Fast2 måneder0 kroner74,90 øre
Polar Kraft Fast36 måneder (3 år)48,75 kroner71,75 øre
Polar Kraft Fast60 måneder (5 år)48,75 kroner71,75 øre

Prisene over er hentet inn 13. september 2021 via Strømpris.no. Avtalene er rangert etter hvilken som vil koste minst for det estimerte forbruket til en rekkehusbolig i Oslo på 150 kvadratmeter.

Sjekk bruddgebyrene

Forbrukerjurist Iversen advarer deg mot bruddgebyr og vilkår som gjør det vanskelig å komme ut av fastprisavtalen. Dette er noe du absolutt bør sjekke før du tegner avtalen.

Størrelsen på bruddgebyret kan, derimot, variere:

  • La oss, for eksempel, ta en nærmere titt på den treårige fastprisavtalen til Helgaland Kraft, som kommer ut som nummer to i lista over. Dersom denne avtalen sies opp før utløpet av perioden, må kunden dekke Helgeland Krafts direkte økonomiske tap. Det direkte økonomiske tapet beregnes etter alminnelige erstatningsrettslige prinsipper og er minimum 500 kroner uten moms.
  • Kvam Kraftverk formulerer bruddgebyrbestemmelsen i sin treårige fastprisavtale slik: «Erstatningen beregnes ved å legge til grunn differansen mellom den avtalte prisen og et gjennomsnitt av fremtidsprisen på Nasdaq for de gjenværende månedene av kontrakten. Leverandøren kan kreve at kunden betaler denne prisdifferansen multiplisert med antall kWh som det forventes at kunden, basert på anleggets historiske forbruk, vil benytte ut avtaletiden».

Iversen i Forbrukerrådet framholder derfor at det er lurt å begrense lengden på fastavtalen, slik at du ikke binder deg til en høy pris i flere år.

Da taper du ikke så mye på å betale strøm til fastpris selv om spotprisen plutselig skulle bli billigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer