Fastrente: Din kvikksand

Bankene har ikke sluttet å markedsføre fastrentelån, selv om et utall kunder brant seg på å binde renta i fjor vår. Vi nekter å spå hva vi tror om renta om et par års tid, men håper at våre lesere vil ta lærdom av historien til vår oppdiktede hverdagshelt.

Publisert
Sist oppdatert

For ett år siden tok Pål opp et fastrentelån fordi "alle" mente det var en god ide. I dag skulle han gjerne ha slått en strek over hele greia, og heller satset på en fremtid med historisk lave renter.

Til glede for våre lesere har vi i dag gravd oss ned i hva det koster Pål å kjøpe seg fri.

Hvordan bankene skal beregne over- og underkurs er klart beskrevet i forskriften til Finansavtalelovens §54. Forskriften kan du lese her. I eksemplet vårt har vi konferert med DnBNORs enhet for produktadministrasjon for å beskrive hvordan reglene tolkes.

Vår helt går til banken

Vår sliter tok opp 1 million kroner i fastrentelån hos DnBNOR i februar i fjor. Hans avtalte nominelle rente var 6 prosent i tre år, og det virket på ham som en god deal. Lånet var avdragsfritt i perioden.

Pål har lest mye om den lave styringsrenten vi har i dag, og ønsker nå å kvitte seg med hele fastrenteavtalen. Han ber derfor DnB om å beregne hva det vil koste ham å oppheve hele avtalen.

Aller først vil banken beregne hva den alternativt kan få for et fastrentelån i det som står igjen av bindingstiden på Påls lån - to år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer