Boliglån

Fastrente-fella når du bytter bolig

Hva skjer hvis du flytter fra én bolig til en annen før fastrenteavtalen utløper?

KJØP DIN FØRSTE BOLIG: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer
Publisert

De siste månedene er det rentekutt som har preget boliglånene våre, og det er rekordlave renter «over hele linja» - både på fast og flytende rente, samt på sparekontoene.

Per i dag kan du få flytende rente helt ned til 1,20 prosent effektivt på boliglån over to millioner, eller binde renta til 1,49 prosent over tre år, ifølge Finansportalen.

Dette er grunn til å binde renta

Når Dinside har stilt spørsmålet «Er det best med flytende eller fast rente?», har ekspertene stort sett vært samstemte (selv om fastrentene nå er ganske lave):

  • Du skal ikke binde boliglånsrenta med mål om å tjene på det, altså ut fra spekulasjon - historisk sett har nemlig flytende rente vært billigere enn fastrente over tid.
  • Det å inngå en fastrenteavtale skal være med å gjøre økonomien din forutsigbar hvis du ikke vil tåle rentesvingningene som følger med flytende rente (fortrinnsvis hvis den øker).
  • Du kan avslutte fastrenteavtalen før den utløper, men da må du gjerne betale overkurs. Det vil si at du må betale en kompensasjon til banken for det de taper på deg som kunde når du går fra avtalen før tida.

Fastrentelånet ved boligbytte

Men, la oss gå videre med dette siste punktet - om å avslutte fastrenteavtalen før bindingstida utløper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer