Fastrente nå?

Gjennomsnittlig boligrente siden 1996 er 6,3%. De beste bankene tilbyr nå ti års fastrente til 5,2%.

Du kan fortsatt sikre deg mot de virkelige toppene. Foto: Per Ervland
Du kan fortsatt sikre deg mot de virkelige toppene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fastrenten har steget litt den siste måneden, men fremdeles ligger den godt under den historiske, flytende renten.

6,3 prosent siden 1996

DinSide har beregnet hvilket fastrentelån som hadde vært nøyaktig like godt som den gjennomsnittlige boligrenten siden 1996. Statistisk Sentralbyrå offentliggjør gjennomsnittsrenten for alle boliglån (nedbetalingslån med pant i bolig), uavhengig av hvor høyt belånt boligene har vært. Lån både med flytende og fast rente inngår i tallene. Andelen låntakere med fastrentelån har imidlertid ikke vært over 20 prosent i perioden, så kurven viser hovedsakelig det flytende rentenivået. Gebyrer er inkludert.

KALKULATOR: Beregn boliglånet her

Når vi omgjør kvartalsmålingene til gjennomsnittlige årsrenter, ser vi at et fastrentelån på 6,3% hadde gitt samme utfall som gjennomsnittlig boligrente i 13-årsperioden fra 1996 og til nå. *)

Er renten lav nå?

Perioden siden 1996 omfatter tidsrommet da Kina utkonkurrerte mange av de tradisjonelle industrilandene som leverandør av varer. Dette ga et prisfall i mange sektorer, og sentralbankene svarte med å senke rentene. Bieffekten ble et sterkt prispress på tjenester og varer som ikke er så lette å flytte på, slik som hus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer