Fastrentene på vei opp

Bankene setter opp fastrentene. Selv om det ikke er noen umiddelbare tegn på at Norges Banks styringsrente skal opp.

Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke satte flere banker opp fastrentene sine. Slikt gjøres når bankene ser at pilen for pengemarkedsrenten peker oppover.

Renteforvirring

Bankene ser på markedsrentene når de vurderer å sette opp eller ned fastrenten. Det betyr også at de ser mindre på hva Norges Bank foretar seg. Og for tiden er det altså en forskjell i hva Norges Bank "tror" og hva markedet "tror". Selv om de i teorien burde "tro" det samme - i alle fall hvis man ser på lån med kort løpetid. Kanskje.

Det som i hovedsak er avgjørende for om styringsrenten i Norges Bank skal opp, er hvorvidt inflasjonen på sikt ser ut til å bli over 2,5 prosent. For som Norges Bank skriver i sin forskrift:Det operative målet for pengepolitikken skal være en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2,5 prosent.

Det spesielle nå er at makroøkonomene, blant annet i Statistisk Sentralbyrås siste artikkel om konjunkturtendenser, faktisk spår at prisveksten (KPI-JAE) skal bli 1,3 prosent i 2005 og 2,0 prosent i 2006.

Med andre ord er det på ingen måte noe som tilsier at styringsrenten skal settes opp med det første.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer