Fått faktura uten KID? Pass på dette

Du kan motta en faktura som ikke har KID-nummer, og da bør du være ekstra nøye med hva du skriver i meldingsfeltet før du betaler.

ORDENSTALL: KID-nummeret på fakturaen skal gjøre det enklere å holde styr på hvilke regninger som er betalt, men det er ikke påbudt å bruke KID-nummer. Foto: Eilin Lindvoll.
ORDENSTALL: KID-nummeret på fakturaen skal gjøre det enklere å holde styr på hvilke regninger som er betalt, men det er ikke påbudt å bruke KID-nummer. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Dersom du, for eksempel, har leid inn fagfolk til å pusse opp hjemme hos deg, skal det aktuelle firmaet fakturere deg for jobben. Det er, imidlertid, ikke sikkert at det er et kundeidentifikasjonsnummer (KID-nummer) på fakturaen du får tilsendt.

- Det er ikke uvanlig at håndverkere fakturerer uten å bruke KID. Slike nummer skal gjøre det lettere å holde styr på hvilke regninger som er betalt, men det er ikke påbudt å bruke KID, sier jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Skriv dette i meldingsfeltet

Så, hva skal du gjøre hvis det ikke er KID-nummer på fakturaen du skal betale?

Iversen anbefaler deg å bruke meldingsfeltet der du vanligvis skriver inn KID til å tydeliggjøre hva betalingen gjelder.

- For en håndverkertjeneste er det lurt å skrive adressen der jobben ble utført. Hvis avtalen din har et nummer, bør du føre det på også, eksemplifiserer han.

Undertegnede, som selv har fått en faktura uten KID, valgte å skrive inn fakturanummer, adresse hvor oppussingen er gjort, samt måned og årstall i meldingsfeltet.

Fakta om KID

  • Et kundeidentifikasjonsnummer, forkortet til KID-nummer, brukes ved betaling av en regning for å kunne identifisere kunden og hvilken faktura som er betalt.
  • Bruk av KID-nummer på fakturaen er en automatisk prosess som gjør det enklere å holde styr på hvilke regninger som er betalt, da dette ellers er manuelt arbeid.
  • KID-innbetalingen blir altså lagret slik at virksomheten får en bedre oversikt over alle innbetalingene, og det er en større trygghet at betalingene kommer riktig fram.

Kilde: Visma

Unngå feil kontonummer

Når du betaler en regning uten KID, må du være nøye med å påføre kontonummeret til mottakeren korrekt. Det blir nemlig ikke foretatt noen automatisk sjekk om pengene går rett sted når det ikke er noe KID-nummer på fakturaen.

Hvis du er i tvil om fakturaen stemmer, så tar du kontakt med selskapet før du betaler for å få oppklart usikkerheten, sier Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer