Etteroppgjør for uføretrygd

Fått Nav-regning? Sjekk om du må betale

Etteroppgjøret skjer maskinelt og det blir derfor sendt ut krav om tilbakebetaling også i saker der det ikke skal skje, advarer advokat.

FÅR NAV-REGNING: Viste skatteoppgjøret for 2020 at du tjente mer eller mindre enn beregningen som er brukt for uføretrygda di, vil du enten motta en etterbetaling fra Nav eller få et krav om tilbakebetaling. Foto: Pål Joakim Pollen
FÅR NAV-REGNING: Viste skatteoppgjøret for 2020 at du tjente mer eller mindre enn beregningen som er brukt for uføretrygda di, vil du enten motta en etterbetaling fra Nav eller få et krav om tilbakebetaling. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Nylig skrev Dinside at etteroppgjøret for 2020 viser at 14 300 uføretrygdede får vedtak om tilbakekreving fra Nav, og beløpet som kreves fra dem ligger på om lag 23 000 kroner i snitt.

I tillegg får 6340 uføretrygdede etterbetaling fra Nav - disse med et gjennomsnittlig beløp i underkant av 12 000 kroner.

Ikke alle må betale

Advokat Espen Rekkedal understreker imidlertid at i en del av sakene er det slik at ikke all pensjonsgivende inntekt skal tas inn i etteroppgjørene.

- Etteroppgjør skjer maskinelt, og det blir derfor sendt ut krav om tilbakebetaling også i saker der det ikke skal skje, sier Rekkedal til Dinside.

- Det er den enkelte som selv må passe på dette, men opplysningene fremgår langt ned i et vedlegg. Flere personer reagerer ikke og betaler dermed tilbake uten grunn, legger han til.

Dette er unntakene

Unntakene fra inntekt som ikke skal med i etteroppgjøret er:

  • Inntekt før du ble innvilget uføretrygd.
  • Erstatning for inntektstap ved erstatningsoppgjør etter skadeerstatningsloven paragraf 3-1, yrkesskadeforsikringsloven paragraf 13 og/eller pasientskadeloven paragraf 4 første ledd.
  • Inntekt fra arbeid eller virksomhet som ble helt avsluttet før du fikk innvilget uføretrygd, for eksempel utbetalte feriepenger for et arbeidsforhold som er avsluttet, inntekter fra salg av produksjonsmidler i forbindelse med opphør av virksomheten og/eller produksjonstillegg og andre overføringer til gårdbrukere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer