Kommentar

Fått rentevarsel? Gjør dette nå!

Mens noen banker holder rentene sine uendret, har andre varslet at de øker dem. Har du fått rentevarsel, bør du bruke tiden framover godt.

VURDERING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hva som avgjør hvor mye du får i lån til boligkjøp. I saken under kan du lese hvilke råd Dinsides økonomijournalist har til de som har fått varsel om renteøkning fra banken sin. Vis mer
Publisert

Torsdag 23. september satte Norges Bank opp styringsrenta fra 0 til 0,25 prosent.

Mens noen banker sa at de holder renta uendret foreløpig eller ut året til og med, kom andre banker på banen allerede de neste dagene og varslet at de øker boliglånsrentene sine med tilsvarende prosentpoeng eller mer enn sentralbankens styringsrente.

Du har seks uker

Det er imidlertid slik at det går seks uker fra banken varsler renteøkning på boliglånet til den nye renta faktisk trer i kraft - og i løpet av denne tiden er det mye du kan foreta deg.

Så, bruk disse seks ukene godt!

På tide å prute

Det aller første du bør gjøre, er å sjekke at du har konkurransedyktig rente på boliglånet ditt. Dette gjør du ved å plotte inn detaljene dine i Finansportalens sammenligningstjeneste.

Ser du at du har så lav rente du kan få, er det bare bra, men ligger renta di godt over de beste tilbudene på markedet, kan du være tjent med å gjøre grep.

Derfor bør du ta en telefon til banken du har boliglånet hos og si at du ser den og den banken har lavere rente på boliglån for deg enn du har per i dag - så ber du banken din rett og slett sette ned renta di tilsvarende, eller så bytter du bank.

Synes du det er ubehagelig å ta det via telefon, kan du sende en e-post til banken - budskapet er uansett det samme.

Dersom du trenger flere gode pruteargumenter, får du noen her (men bruk dem bare om de stemmer for din situasjon):

  • Boligen min har økt i verdi, så jeg har lavere belåningsgrad og høyere sikkerhet for lånet mitt.
  • Jeg har solide innskudd i banken (f.eks. på BSU, lønns- og sparekonto) i tillegg til å ha boliglånet mitt der - ergo er jeg en kunde med flere finansprodukter hos dere.
  • Har du forsikring via samme bank i tillegg, er det enda et argument å legge til det over.

Hvis du «truer» med å flytte både boliglån, innskudd og forsikringsavtaler fra banken om du ikke får lavere rente, kan det hende banken er villig til å strekke seg lenger for å gi deg bedre vilkår.

Ikke verre enn å flytte lånet

Får du ikke gjennomslag for lavere rente hos nåværende bank, bør du flytte lånet til en annen bank.

Dette er verken skummelt eller vanskelig.

Du trenger ikke å flytte alle lån og kontoer til en ny bank om du ikke vil det, du kan flytte kun boliglånet om det passer best.

For å flytte boliglånet gjør du følgende:

  • Kontakt banken du vil flytte det til og send en lånesøknad.
  • Sjekk om det er etableringsgebyr eller andre gebyr knyttet til flyttingen. Om du flytter lånet til en gebyrfri bank, må du likevel betale et tinglysningsgebyr til Kartverket.
  • Når du har fått innvilget lånesøknaden, er det bare å signere, om du er fornøyd med avtalen, og så tar ny bank seg av hele flytteprosessen. Du trenger med andre ord ikke å gi beskjed til gammel bank om at du forlater dem eller lignende.

Betal ekstra

Når du har forhandlet deg til bedre rente på boliglånet, eller flyttet lånet til en billigere bank, er ikke hele jobben gjort.

Da bør du nemlig se om du kan bruke den neste tida på å betale ekstra på lånet, for det er slik at jo kortere lånet varer, desto billigere blir det totalt sett.

Betaler du litt ekstra på lånet hver måned og ber banken justere nedbetalingstida etter hver ekstrabetaling, vil lånet vare kortere og kortere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer