Fattiglandet Sverige

PENGER: Med norske lønninger får du fremdeles billige biler, sprit og flesk hos søta bror. Men bak fasaden har ting forandret seg. Fra å være verdens rikeste land på 70-tallet har Sverige falt til 21. plass. Norge reddes av oljen.

Publisert
Sist oppdatert

Tallene presentert i Berlingske Tidende er ubønnhørlige. Svenskene er hele 27 prosent fattigere enn oss oljesjeiker her i nord. I tillegg ligger de 16 prosent lavere i velstand enn danskene.

Fallet har altså vært stort for svenskene, som på 70-tallet tronet på toppen av den samme kåringen.

Trykk her for å se hele listen.

Sveriges fall

De siste to årene har Sverige hatt en høyere økonomisk vekst enn Danmark og euro-området forøvrig.

- Det har likevel ikke vært nok til å innhente de store etterslepene Sverige bygget opp på starten av 1990-tallet, sier økonom i den Danske Bank, Jesper Hansen til Berlingske Tidende.

Fra 1990 til 2000 økte bruttonasjonalproduktet i Danmark med 26 prosent i faste priser, mens den bare økte med 11 prosent i Sverige. På bakgrunn av de store forskjellene har svenske LO foretatt en analyse av hva som gikk galt.

En av de mest markante forskjellene er kronepolitikken. Helt siden 80-tallet har Danmark kjørt en fastkurspolitikk der de låste den danske kronen fast til D-marken, og så til euroen i 1999. Sverige ble imidlertid presset ut av den gamle fastkursklubben i EU, EMSen. Sammenlignet med deres handelspartnere er den svenske kronekursen hele 90 prosent lavere enn i begynnelsen av 70-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer