Fattiglandet Sverige

PENGER: Med norske lønninger får du fremdeles billige biler, sprit og flesk hos søta bror. Men bak fasaden har ting forandret seg. Fra å være verdens rikeste land på 70-tallet har Sverige falt til 21. plass. Norge reddes av oljen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tallene presentert i Berlingske Tidende er ubønnhørlige. Svenskene er hele 27 prosent fattigere enn oss oljesjeiker her i nord. I tillegg ligger de 16 prosent lavere i velstand enn danskene.

Fallet har altså vært stort for svenskene, som på 70-tallet tronet på toppen av den samme kåringen.

Trykk her for å se hele listen.

Sveriges fall


De siste to årene har Sverige hatt en høyere økonomisk vekst enn Danmark og euro-området forøvrig.

- Det har likevel ikke vært nok til å innhente de store etterslepene Sverige bygget opp på starten av 1990-tallet, sier økonom i den Danske Bank, Jesper Hansen til Berlingske Tidende.

Fra 1990 til 2000 økte bruttonasjonalproduktet i Danmark med 26 prosent i faste priser, mens den bare økte med 11 prosent i Sverige. På bakgrunn av de store forskjellene har svenske LO foretatt en analyse av hva som gikk galt.

En av de mest markante forskjellene er kronepolitikken. Helt siden 80-tallet har Danmark kjørt en fastkurspolitikk der de låste den danske kronen fast til D-marken, og så til euroen i 1999. Sverige ble imidlertid presset ut av den gamle fastkursklubben i EU, EMSen. Sammenlignet med deres handelspartnere er den svenske kronekursen hele 90 prosent lavere enn i begynnelsen av 70-tallet.

Hvem har skylda?

Det er med andre ord ikke uventet at velferdsdebatten raser i Sverige. Og temperaturen øker i takt med at datoen for den svenske folkeavstemmingen om euroen, den 14. september i år, nærmer seg.

  • Noen skylder på høy svenskt skattenivå, for sterke fagforeningene, og stive regler på arbeidsmarkedet
  • Andre peker på at Danmark faktisk har et enda høyere skattenivå, og at fagforeningene er minst like sterke. De mener derfor at skillet mellom landene har andre årsaker.

    Blant annet hevdes det at Danmarks fastkurspolitikk har båret frukter. I tillegg hadde svenskene mange store IT-selskaper; da IT-boblen sprakk rammet det dem ekstra hardt. Ericsson er i stor grad utradert, og Volvo og Saab har fått utenlandske eiere.

Trykk her for å se hele listen.

Kilde: Berlingske Tidende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer