Favoriserer hvite pasienter

Leger avslørt i ny undersøkelse.

Leger gir mørkhudede pasienter dårligere medisinsk behandling, viser undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Leger gir mørkhudede pasienter dårligere medisinsk behandling, viser undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I USA har man lenge undret seg over hvorfor mørkhudede pasienter bruker lengre tid enn hvite pasienter på å komme seg etter å ha blitt behandlet for alvorlige sykdommer.

Nå avslører en ny undersøkelse at leger gir hvite pasienter en bedre medisinsk behandling enn de gir pasienter med mørk hudfarge. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Ble avvist på sykehuset og døde

Det er forskere ved University of Washington i Seattle som står bak undersøkelsen, og det skal ifølge forskerne ikke dreie seg om rasisme, men om rasemessige fordommer.

Likhet for alle

- Studien bekrefter mistanken om at leger har fordommer i forhold til rasespørsmål, og at dette kan være med på å påvirke kvaliteten på behandlingen, sier studieleder Janice Sabin til Reuters.

Ifølge president i Den norske legeforening, Torunn Jabu, er leger og øvrig helsepersonell i norsk helsetjeneste svært opptatt av syke menneskers rett til å få de samme helsetjenestene, uavhengig av hudfarge, sosial status, livssyn og så videre.

- Dessverre er det nok ikke alltid slik i alle situasjoner. Men leger har etiske regler som også presiserer likebehandling. Det er imidlertid viktig å være klar over også de mer ubevisste mekanismer som avdekkes hos hele den undersøkte befolkningsgruppen fra USA. Særlig viktig er det for helsepersonell som skal behandle og vise omsorg for syke mennesker. Informasjon om, og teknikker for å unngå, disse utfordringene vil være nyttig, sier hun til DinSide Helse, og legger til:

- Jeg vil tro at for de fleste mennesker gjelder følgende: Det som er ukjent og/eller mindre vanlig, kan bli omfattet med alt fra nysjerrighet til rasisme. Dette vil også gjelde leger og annet helsepersonell. Undersøkelsen fra USA viser dette, den sier lite eller ikke noe om favorisering med hensyn til helsetjenester, men viser at også leger reagerer som resten av befolkningen med hensyn til det de kaller "rasemessig forutinntatthet" - en mer ubevisst reaksjonsmekanisme. Artikkelforfatterne presiserer at resultatene deres er begrenset til å vise dette.

Fordommer

En rekke studier har tidligere dokumentert at mørkudede pasienter i USA får dårligere medisinsk behandling ved tilfeller av kreft og andre sykdommer. De skal også ha en høyere dødelighet enn hvite når det gjelder sykdommer som diabetes, hjertesykdommer og kreft.

Les også: Stoler på Gud før legen

Og forskjellene er der selv når man ser bort ifra inntekt, utdanningsbakgrunn og helseforsikring.

Ifølge Janice Sabin bunner det hele i undertrykte rasemessige fordommer, som eksisterer blant majoriteten av befolkningen. Og det har rot i den tradisjonelle oppfatningen av sorte og hvite.

Legen vil ubevisst danne seg en oppfatning, basert på disse fordommene, om pasientens tilstand ved første konsultasjon.

- Det er viktig å påpekte at dette ikke er rasistisk motivert, understreker Sabin.

Les også: Leger lurer pasienter

Forskerne brukte analyser av data fra mer enn 400.000 mennesker da de utarbeidet studien. En online-test med spørsmål relatert til rasemessige forhold fra perioden 2004-2006, utgjorde materialet. Spørsmålene avslørte deltakernes ubevisste holdning til andre raser.

Over 2.500 av deltakerne i testen var leger, og det er med utgangspunkt i deres svar forskerne har gjort undersøkelsen.

Resultatene viste at de ubevisste fordommene legene hadde overfor mørkhudede pasienter var svært store.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer