Favoriserer hvite pasienter

Leger avslørt i ny undersøkelse.

Leger gir mørkhudede pasienter dårligere medisinsk behandling, viser undersøkelse.  Foto: colourbox.com
Leger gir mørkhudede pasienter dårligere medisinsk behandling, viser undersøkelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I USA har man lenge undret seg over hvorfor mørkhudede pasienter bruker lengre tid enn hvite pasienter på å komme seg etter å ha blitt behandlet for alvorlige sykdommer.

Nå avslører en ny undersøkelse at leger gir hvite pasienter en bedre medisinsk behandling enn de gir pasienter med mørk hudfarge. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Ble avvist på sykehuset og døde

Det er forskere ved University of Washington i Seattle som står bak undersøkelsen, og det skal ifølge forskerne ikke dreie seg om rasisme, men om rasemessige fordommer.

Likhet for alle

- Studien bekrefter mistanken om at leger har fordommer i forhold til rasespørsmål, og at dette kan være med på å påvirke kvaliteten på behandlingen, sier studieleder Janice Sabin til Reuters.

Ifølge president i Den norske legeforening, Torunn Jabu, er leger og øvrig helsepersonell i norsk helsetjeneste svært opptatt av syke menneskers rett til å få de samme helsetjenestene, uavhengig av hudfarge, sosial status, livssyn og så videre.

- Dessverre er det nok ikke alltid slik i alle situasjoner. Men leger har etiske regler som også presiserer likebehandling. Det er imidlertid viktig å være klar over også de mer ubevisste mekanismer som avdekkes hos hele den undersøkte befolkningsgruppen fra USA. Særlig viktig er det for helsepersonell som skal behandle og vise omsorg for syke mennesker. Informasjon om, og teknikker for å unngå, disse utfordringene vil være nyttig, sier hun til DinSide Helse, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer