Skattemeldingen 2020

Feil kan gi dyr tilleggsskatt

Det kan koste deg dyrt om du ikke sjekker skattemeldingen, og leverer den med feil og mangler.

FRISTEN ER FREDAG 30. APRIL: I denne videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. I saken under kan du lese hva som skjer hvis du leverer en skattemelding med feil. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 30. april er fristen for å sjekke at tallene i skattemeldingen stemmer og levere den.

Skattemeldinger som ikke er levert innen denne datoen regnes som levert med de forhåndsutfylte opplysningene som var oppgitt ved fristens utløp.

- Det er viktig å huske at du er ansvarlig for at opplysningene i skattemeldingen er riktig når de sendes inn. Hvis du er en av de som blir kontrollert, og det viser seg at du har hatt en skattefordel av at du ikke har oppgitt alle opplysningene dine, kan det medføre tilleggsskatt, advarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand overfor Dinside.

- Husk også å få med ting du kan få fradrag for - målet er nemlig å betale riktig skatt, ikke for mye eller lite, sier hun videre.

Risikerer tilleggsskatt fra 20 til 60 prosent

Tilleggsskatten er vanligvis på 20 prosent av den skattemessige fordelen, mens for grove tilfeller har Skatteetaten mulighet til å gi skjerpet tilleggsskatt i tillegg til den ordinære satsen:

  • Skjerpet tilleggsskatt er 20 prosent, slik at den samlede tilleggsskatten blir 40 prosent i grove tilfeller.
  • I særlig grove tilfeller kan Skatteetaten gi 40 prosent i skjerpet tilleggsskatt i tillegg til den ordinære satsen. Den høyeste samlede tilleggsskatten kan altså bli 60 prosent.

Du kan lese mer om unnskyldende forhold, unntak og klagemuligheter på tilleggsskatt hos Skatteetaten.

To tilleggsskatt-feller

Tvetenstrand trekker fram at leieinntekter kan utgjøre en potensiell tilleggsskatt-felle om du ikke følger med:

- Har du leid ut fritidsbolig, egen bolig privat eller annet utover det du kan tjene skattefritt, er det ikke sikkert at dette kommer med i skattemeldingen, påpeker forbrukerøkonomen, og legger til ei annen «farlig» felle:

- Er du en av mange nordmenn som har investert i kryptovaluta, er dette noe som ikke automatisk kommer med i skattemeldingen, og du må fylle det inn selv. Da må du melde det du kjøpte og solgte i løpet av fjoråret, og at du fikk en gevinst du nå må betale skatt av, eller at du hadde tap som du dermed kan få fradrag av.


Glemt noe? Ikke for seint!

Dersom du har glemt å gjøre noen endringer i skattemeldingen, for eksempel å føre opp et fradrag, er det faktisk ikke for sent. Selv om du har fått skatteoppgjøret, er det fortsatt mulig å rette opp feil og få med fradrag du har glemt, både i år og tidligere år.

- Litt forenklet kan vi si at du «eier» skattemeldingen din i tre år. Du kan altså i løpet av de neste tre årene logge inn på Altinn når som helst og gjøre nye korrigeringer, har advokat Bård Erlend Hansen i SBF Skatteadvokater tidligere uttalt til Huseierne.

Du kan, blant annet, føre opp nye fradrag og det vil bli sendt en utbetaling fra Skatteetaten direkte til deg. I motsatt fall, om det dukker opp inntekter du har glemt å føre opp, vil du få tilsendt et krav om innbetaling, ifølge ham.

Slik sjekker du skattemeldingen

Dinside har de siste ukene skrevet mange saker om skattemeldingen som straks skal leveres. Her er en kjapp oppsummering, så kan du klikke deg videre om det er noe du vil se nærmere på:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer