God jobbsøknad?

Feilen «alle» jobbsøkere gjør

Mange gjør den samme feilen når de søker ny jobb. Dette må du unngå i søknaden og CV-en.

JOBBSØKER? De som skal søke jobb bør bruke tid og omtanke når de komponerer sin CV og jobbsøknad, anbefaler ekspertene. Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB
JOBBSØKER? De som skal søke jobb bør bruke tid og omtanke når de komponerer sin CV og jobbsøknad, anbefaler ekspertene. Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB Vis mer
Publisert

Det å skrive jobbsøknad og CV er en spesiell prosess som kan være med på å avgjøre framtida.

En dårlig jobbsøknad kan føre til flere avslag og en følelse av å miste motet, og vipps, så begynner man å sikte lavere.

Skriver du derimot en god jobbsøknad, er du plutselig med i jakten på en ettertraktet jobbstilling. En skikkelig god søknad kan til og med hjelpe deg til høyere lønn, om flere bedrifter viser interesse for deg.

Men så kommer spørsmålet: Hva er en god jobbsøknad? Vi har snakket med to eksperter i rekrutteringsbransjen med svaret.

De forteller også om hvordan jobbmarkedet har utviklet seg de siste åra, og hva som gjelder å lære seg.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 15.04.2014 BLIR OVERRASKET: Disse jobbsøkerne tror de intervjues for verdens tøffeste og hardeste jobb. Se reaksjonen når de finner ut hvem som allerede har denne jobben. Video: Cardstore / Mullen Vis mer

- Dette er viktig

- For meg er en god CV og søknad skreddersydd for den jobben som er lyst ut. Det aller viktigste med CV og søknad er at du viser til kompetanse som etterspørres i utlysningen, sier Hanne Holst til Dagbladet. Hun jobber som rådgiver for Adecco Select.

- Som rekrutterer ønsker jeg å raskt kunne se hva du har gjort og hva du har oppnådd i stillingene du har hatt. Jeg er utelukkende opptatt av å se om du som kandidat har den bakgrunnen jeg ser etter, forteller Holst.

Hun poengterer at det er viktig med et ryddig oppsett både i CV og søknad, og at man Ikke skal ha med ting som skaper unødig oppmerksomhet. Det enkleste er ofte det beste.

- Skriv en kortfattet CV. Husk å utdype hva stillingene du har hatt inneholder, gjerne punktvis. En sekretær kan inneha veldig forskjellige oppgaver i rollen avhengig av selskap, og det bør komme tydelig fram hva ditt ansvar og oppgaver har vært, sier Holst.

EKSPERT: Hanne Holst jobber som rådgiver i rekrutteringsbyrået Adecco Select. Hun kommer med gode tips til hvordan man burde skrive CV og jobbsøknad, og hva man skal utelate. Foto: Privat
EKSPERT: Hanne Holst jobber som rådgiver i rekrutteringsbyrået Adecco Select. Hun kommer med gode tips til hvordan man burde skrive CV og jobbsøknad, og hva man skal utelate. Foto: Privat Vis mer

Hun liker også godt om du har med hvilke resultater du har oppnådd, spesielt for stillinger innen salg.

- Mange bruker samme CV uavhengig av hva de søker på. En CV skal ikke være et statisk dokument, men legg til eller trekk fra det du mener er vesentlig for nettopp stillingen du søker. Skreddersøm er nøkkelen, sier Holst.

De største feilene

- Hva er den største feilen mange gjør når de søker jobb?

- I søknaden ser jeg faktisk mange som glemmer å bytte navn på arbeidsgiver, altså at de skriver feil arbeidsgiver i søknaden. Det er tydelig «copy paste», og det fenger sjelden, forteller Holst.

Hun sier det er viktig at du belyser hvorfor du passer til nettopp denne jobben og selskapet, hva du kan tilby og din motivasjon er svært viktig i en søknad.

- Blir det for generelt skiller du deg ikke ut og du kan lett havne i nei-bunken hvis det er mange kvalifiserte søkere.

Kreativt nei

- For kreative CV-er heller ikke min favoritt. Festlige skrifttyper, border og farger anbefaler jeg å være forsiktig med, sier Holst.

Hun forteller også om flere generelle ting som jobbsøkere ofte glemmer, som lett gjør at man havner i nei-bunken.

- Mange glemmer kontaktinformasjon på CV. Når jeg får mange søkere til en stilling, har jeg ikke tid til å lete fram nummer og mailadresser. Sørg for at det er enkelt for meg å ta kontakt med deg, råder Holst.

Hun ber alle som søker jobb om å ha en profesjonell mailadresse.

- Dropp adresser av typen «partybussen04». Det er utrolig hva jeg kommer over av mailadresser som ikke etterlater det beste inntrykket. Sjekk også CV og søknad for skrivefeil. Få en venn til å lese over før du sender den fra deg. Skrivefeil er slurv, gjør Holst klart.

Det arbeidsgiveren ute etter

- Hva slags folk er det arbeidsgiver ser mest etter? Er det noen særtrekk som alltid går igjen?

- Det kommer jo veldig an på rolle og firma. Jeg har til gode å møte en arbeidsgiver som ikke ønsker seg endringsdyktige eller tilpasningsdyktige ansatte. Arbeidslivet og jobbroller er stadig i endring, så ansatte som er fleksible og åpne for nye måter å jobbe på er noe de fleste setter stor pris på, sier Holst.

Hun sier at det å ta initiativ, være nysgjerrig og å ta ansvar for egen læring er viktig for arbeidslivet i åra framover.

GODE RÅD: Hanne Holst gir gode råd til de som søker jobb. Hun mottar søknader nesten hver dag hele året, og vet hva arbeidsgivere ser etter. Foto: Privat
GODE RÅD: Hanne Holst gir gode råd til de som søker jobb. Hun mottar søknader nesten hver dag hele året, og vet hva arbeidsgivere ser etter. Foto: Privat Vis mer

- Man ønsker jo også å ansette de som er gode på samarbeid i de fleste selskap. Og digitale ferdigheter og kjennskap til programvare er viktig – og må selvfølgelig med i CV.

- Hva er viktig å ha med på CV-en?

- Du må ha med alt av relevant erfaring. Husk å legge til kurs og sertifiseringer, språk og IT-kunnskaper. Begynn med det siste du har gjort først under arbeidserfaring.

Hun sier at mange spør henne om de skal ha med bilde på CV. Det mener Holst er unødvendig.

- Du ønsker ikke at en rekrutterer skal lage seg hypoteser om hvem du er ut fra et bilde, du vet aldri hva den som mottar din CV vurderer, og ikke alle er like bevisste på fallgruver man går i en rekrutteringsprosess, sier Holst, før hun fortsetter:

- Ønsker du likevel å ha med bilde, er det viktig at det er så nøytralt som mulig. Dropp fest- og feriebilder, husk å være profesjonell.

Viktig om referanser

- Hva skiller klinten fra hveten? Fra «god til denne personen må vi bare ha!»

- Det meste handler jo om erfaring, har du det vi er på jakt etter eller ikke?

Hun anbefaler å sette opp at referanser kan oppgis på forespørsel.

- Ikke sett opp navn og kontaktdetaljer, det siste du ønsker er at noen ringer referansene dine uten at du vet det, og uten at du har tatt stilling til at det er en jobb du faktisk vil ha, sier Holst.

- Sett deg inn i dette

- Er du aktiv jobbsøker nå, eller tror du blir i nær framtid, kan det være lurt å sette seg inn i ulike digitale CV formater, sier Gisle Hellsten til Dagbladet, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han sier at LinkedIn er et sted man begynne, og det kan også være lurt å lage en profil på eksempelvis Webcruiter, som benyttes av mange arbeidsgivere. Det kan ta noe tid å fylle ut første gang, og da er det greit med alt som er gjort, gjør Hellsten klart.

Hellsten sier den tradisjonelle CV-en og søknaden laget i Wordformat har sett sine glansdager, og søkere må være forberedt på å fylle inn informasjon på digitale plattformer som velges av arbeidsgivere.

- Flere og flere arbeidsgivere går bort ifra den tradisjonelle søknaden, og ønsker heller å kommunisere med søkere på andre måter. Det kan derfor godt tenkes at en søker ikke vil møte mennesker fra bedriften man søker seg til før man har gått igjennom flere trinn i ansettelsesprosessen.

MYE ERFARING: Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret til Universitetet i Oslo. Foto: Privat
MYE ERFARING: Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret til Universitetet i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Hva er det som er viktig å vite om man skal søke jobb nå, sett opp imot for ti år siden?

- Jeg vil spesielt trekke fram to ting som har endret og forsterket seg de siste ti åra, nemlig krav til digital kompetanse og betydningen av formell kompetanse, sier Hellsten.

Han gjør det klart at det blir stadig færre jobber tilgjengelige for personer som ikke har utdannelse utover ungdomsskole. Altså, om man ikke har fullført videregående skole eller annen formell utdannelse, stiller man svakere i arbeidsmarkedet.

- Det har blitt andre forventninger til digital kompetanse. I dag er IT og digitalisering svært sentralt i veldig mange bedrifter og virksomheter. Det forventes at man både søker jobber digitalt, og at man jobber på digitale plattformer når man tiltrer i en ny stilling, sier Hellsten.

Det å jobbe i skyen, være kjent med fildeling på Teams, eller holde en presentasjon på Zoom, er forventninger mange arbeidsgivere har til egne ansatte.

- En berg-og-dal-bane siden covid

Hellsten mener jobbmarkedet har vært en berg-og-dal-bane siden februar 2020.

- Da coronaviruset kom, opplevde vi det vanskeligste arbeidsmarkedet siden 1930-tallet. Etter at Norge åpent opp igjen kom det en like stor boom med tanke på å få folk tilbake i arbeidslivet, og etterspørselen var veldig høy,

I 2023 tyder mye på at det fortsatt vil være et godt arbeidsmarked, mener Hellsten.

- Men vil kanskje ikke se en like høy etterspørsel som preget våren og høsten 2022. Arbeidsledigheten i Norge er per nå lav, og det er grunn til å anta at mange vil oppleve at det er et godt arbeidsmarked i tida som kommer, sier Hellsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer