Feirer med fyll

Mange feirer nasjonaldagen med mange timers fyll. Neste dag roper de ikke hurra.

Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som feirer 17. mai med champagnefrokost og fyllefest? Da kan du regne med en kraftig bakrus.

Mens 17.mai for barn er synonymt med barnetog, pølser og is, velger mange voksne å feire dagen med champagne til frokost, grilling og øl til middag og en fest på kvelden.

Det er ingen tvil om at vi drikker mer på nasjonaldagen enn ellers.

Drikk liteJørg Mørland, professor i medisin ved Folkehelseinstituttet, kommer med en liten advarsel til de som har planer om å drikke alkohol hele dagen.

- Det er ikke sunt å drikke i utgangspunktet. Men langvarig alkoholpåvirkning øker risikoen for bakrus, sier han.

Hodepine, kvalme og andre bakrusplager øker dagen derpå hvis du drikker hele dagen. Dette gjelder også hvis du bare drikker litt nå og da. Kanskje lurt å bruke en feriedag 18. mai?

Mørland anbefaler å drikke så lite som mulig.

- Jo mindre jo bedre, med tanke på ettervirkninger. Det er bedre med 0,5 i promille hele dagen enn 1 i promille hele dagen, sier han.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, er en promille det samme som et gram alkohol per kilo blod. En kilo tilsvarer en liter blod. Ifølge forskning er for øvrig 0,6 promille den perfekte rusen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer