Feit av fedme-gen

Sliter du konstant med to-tre kilo ekstra? Et eget fedme-gen kan være årsaken.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du spiser det samme og trener like mye som venninnen din. Likevel må du jobbe hardere for å kvitte deg med kiloene. Da er du kanskje så uheldig at du har fått en kopi eller to av et gen som forskerne akkurat har oppdaget.

Personer med to kopier av genet, som kalles FTO, hadde nemlig 70 prosent større risiko for overvekt enn de som ikke hadde noen. De veide i gjennomsnitt tre kilo mer, skriver BBC.

- Den typiske holdningen har vært at hvis du er overvektig, er det på grunn av latskap og fråtseri. Denne studien antyder at det også er en genetisk side ved det, sier professor Andrew Hattersley ved Peninsula Medical School.

Les mer her: Overvekt, ikke din skyld:

- Ikke så stor forskjellHalvparten av europeere har én kopi av genet, mens en av seks har to, anslår ekspertene.

Jøran Hjelmesæth, overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør, Sykehuset i Vestfold, er begeistret for studien.

- Dette er uten tvil veldig spennende forskning. Men man må likevel ha kaldt vann i blodet. Forskjellen i vekt er ikke så stor fra de som hadde genet og de som ikke hadde det, påpeker Jøran Hjelmesæth (tittel) ved Sykehuset i Vestfold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer