Feit av forstyrret søvn

Er det kanskje derfor noen sliter med overvekt?

Mangel på søvn fører til økt produksjon av hormonet ghrelin, som er kjent for å stimulere appetitten. Foto: Colourbox
Mangel på søvn fører til økt produksjon av hormonet ghrelin, som er kjent for å stimulere appetitten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er forskerne ute med nok en forklaring på hvorfor noen kan slite med overvekt.

Vi vet fra før av at for lite søvn kan øke risikoen for at man legger på seg. Eksperter mener at søvnmangel setter fart på appetitten gjennom hormonforandringer. Mangel på søvn fører til økt produksjon av hormonet ghrelin, som er kjent for å stimulere appetitten, og lavere produksjon av hormonet leptin, som forteller kroppen av den er mett.

Les også: Lite søvn gjør barn feite

Nå viser en ny studie at det er ikke bare for lite søvn som kan være uheldig for vekten: De som over en lengre periode får søvnen forstyrret eller avbrutt regelmessig i løpet av natten, har økt risiko for å bli overvektige, melder Dagens Medisin.

Nederst i artikkelen får du 15 gode råd for bedre søvn

Les også: Sov deg slank

Skadelig for helsen

– Tidligere forskning har vist at søvnlengde er relevant for fedme. Mindre enn seks timer søvn øker risikoen for å bli fet. Nå viser vi at avbrutt søvn også er skadelig for helsen, sier studieleder Maria Nordin ved Umeå Universitet i Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.