Feite gebyrer med liten virkning?

Gebyrene til aksjefondene gjør at du må forutsette drivende dyktige fondsforvaltere for unngå å tape penger.

Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje ikke så rart at småsparere rygger fra aksjefondene. Rykk ett skritt fram og to tilbake, synes å være beskjeden fra aksjefondenes prislister. Det er slett ikke uvanlig at de avkorter sparepengene med fem prosent før de i det hele tatt har begynt å jobbe for deg.

I tabellen nedenfor viser vi gebyrene som belastes en kapital på 10.000 kroner plassert hos de dyreste aksjefondene. For illustrasjonsformål, har vi forutsatt at fondet gir null i gevinst, og at spareren innløser summen allerede etter ett år. Ettersom ingen vil råde deg til å spare med så kort tidshorisont som ett år, er tabellen noe teoretisk. Det den viser, er hvilke gebyrer som belastes en kapital på 10.000 kroner, før noen gevinst av investeringen har oppstått overhodet. Forvaltningsgebyrene er de eneste som belastes investeringen årlig, mens tegningsgebyr og innløsningsgebyr betales bare en gang - i øyeblikket du gjør et innskudd, og når du velger å innløse fondsandelen.

Med gebyrer som "spiser" opp anslagsvis 5 prosent av kapitalen, kan fort avkastningen bli sørgelig negativ hvis ikke fondsforvalterne gjør en god nok jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer