Stipend og lån

Fellene som kan redusere studiestøtten

Sjekk om du risikerer kutt i stipendet ditt skoleåret 2019/2020.

MYE Å HUSKE PÅ: Det er viktig at du holder tunga rett i munnen slik at du oppfyller Lånekassens krav til studiestøtte. Foto: NTB Shutterstock
MYE Å HUSKE PÅ: Det er viktig at du holder tunga rett i munnen slik at du oppfyller Lånekassens krav til studiestøtte. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20. juli ble 99.319 kommende studenter i Norge tilbudt studieplass. Er du en av disse? I så fall burde du vite hvilke krav du må oppfylle for å få maksimalt lån omgjort til stipend.

Her er det bare å holde tungen rett i munnen, for det er en håndfull regler og tall å holde styr på for at du ikke skal risikere å få redusert studiestøtte. Lånekassens inntektsgrense, formuesgrense eller avbrutt grad er bare noen stikkord som avgjør hvor mye du kan få omgjort til stipend.

Viktige tall for skoleåret 2019/2020

 • Lånekassens inntektsgrense: 182.575 kroner
 • Lånekassens formuesgrense: 415.362 kroner

I 2015 fikk faktisk 29.000 studenter redusert utdanningsstipend, noe som tilsvarte 11,1 prosent av alle studenter dette året. Disse studentene hadde altså for høy inntekt, formue eller trygd til å få fullt stipend. Også de senere årene anslås at rundt 10 prosent av studentene hvert år får redusert stipendet på grunn av behovsprøving, som tilsvarer mellom 29-30.000 studenter.

Her har vi samlet fem «feller» du må passe deg for.

#1. Du overskrider inntektsgrensen

Dersom du har jobbet deltid på våren, og hatt sommerjobb i sommer, kan det være en idé å sjekke hvor mye mer du kan jobbe resten av året før du risikerer å få redusert utdanningsstøtten din.

Inntektsgrensen Lånekassen har satt for kalenderåret 2019, er 182.575 kroner.

Du mister imidlertid ikke hele stipendet hvis du tjener over Lånekassens inntektsgrense - men stipendet blir gradvis redusert ut fra hvor mye du tjener over grensen i løpet av et kalenderår.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det 41,7 prosent av studentene i Norge som hadde betalt arbeid ved siden av studiene i 2018, og ifølge undersøkelsen brukte hver student i snitt 12 timer per uke på lønnet arbeid.

Dersom du eksempelvis kommer til å tjene 200.000 kroner i 2019, og får utdanningsstøtte i ti måneder, blir utregningen slik:

 • Inntekt: 200.000 kroner
 • Beløpsgrense: 182.575 kroner
 • Inntekt over beløpsgrense: 17.425 kroner

Ifølge Lånekassen gir formelen da dette regnestykket:

17.425 kroner x 0,05 x 10 måneder =8.712,50 kroner

Du kommer altså til å få 8.712,50 kroner ekstra i lån dersom du kommer til å tjene 17.425 kroner over Lånekassens inntektsgrense.

Ifølge Lånekassen regnes altså all skattepliktig arbeidsinntekt inkludert feriepenger, alle skattbare trygde- og pensjonsytelser og alle kapitalinntekter som inntekt.

#2. Du har større formue enn formuesgrensen

Enten om du eier en leilighet, har fått arv eller forskudd på arv, er det en formuesgrense som kan gi redusert stipend.

Lånekassen har satt denne grensen til 415.362 kroner i kalenderåret 2019.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, Hanne Bjertnes, har forklart til studenttorget.no at det er netto formue som legges til grunn når de regner ut formue for studenter. Dette vil altså si summen av verdien av det du eier, minus din totale gjeld.

- For eksempel verdien av hus og bankinnskudd, minus gjeld fra Lånekassen og huslån, sa Bjertnes.

Dette vil altså si at dersom du eier egen bolig, og formuesverdien på boligen er høyere enn beløpet du har i lån, kan du risikere å få redusert eller kuttet stipendet helt.

#3. Du har ikke bestått alle eksamenene

For å få maksimalt studielån omgjort til stipend, er du nødt til å ha bestått alle eksamenene i løpet av studieløpet ditt.

Lånekassen opplyser også at noe av omgjøringen gjøres når du samler studiepoeng underveis, og resten blir omgjort etter du har fullført graden du har begynt på. Dette ble vedtatt i fjor, og gjelder altså fra studieåret 2019-2020.

60 prosent av basisstøtten blir altså et vanlig lån, som du uansett må betale tilbake. På grunn av nye regler vil 25 prosent være er et omgjøringslån, som kan bli gjort om til stipend etterhvert som du samler studiepoeng i studieløpet ditt.

De resterende 15 prosent av omgjøringslånet er et gradsomgjøringslån, som kan blir gjort om til stipend først når du har bestått graden din.

#4. Du avslutter skolegangen midt i en grad

Tidligere har det ikke hatt noe å si om du har avbrutt studieløpet midt i en grad - du fikk uansett omgjort 40 prosent av lånet ditt til stipend.

Men, fra høsten 2019 blir det andre boller: I slutten av 2018 vedtok Stortinget at dersom du ikke fullfører graden du påbegynner i 2019, kommer du til å få redusert studiestøtte fra 40 prosent til 25 prosent.

Som nevnt under #3, vil 25 prosent bli gjort om til stipend etter hvert som du består aktuelle studiepoeng. Dersom du velger å avslutte skolegangen før du har fullført en grad, er du nødt til å betale 75 prosent av studielånet ditt, fordi du ikke får de siste 15 prosentene for gradsomgjøringslån ved fullført studie.

#5. Du bor hjemme

En annen forutsetning for å få omgjort 40 prosent av studielånet til stipend, er at du er borteboer alle årene du studerer. Så dersom du bor hjemme, har du heller ikke mulighet til å få omgjøringslån.

Ifølge Lånekassen endres reglene for undervisningsåret 2019-2020 for hvem som kan bli regnet som borteboer:

 • Dersom du bor i en kjellerleilighet i huset til foreldrene dine, kan du nå ifølge Lånekassen bli regnet som borteboer dersom leiligheten er kart atskilt og har eget bruksenhetsnummer i folkeregisteret eller i eiendomsregisteret.
 • Hvis du bor i en kårbolig eller i et anneks på eiendommen til foreldrene dine, kan du nå ifølge Lånekassen også bli regnet som borteboer når boligen er fysisk atskilt fra huset til foreldrene dine og er selvstendig.

Oppsummert: Slik får du omgjort lån til stipend:

 1. Du må bo borte, altså ikke bo sammen med foreldrene dine. Fra studieåret 2019-2020 er det nye regler som gjelder.
 2. Du må ha inntekt, formue og trygdeinntekter under grensene til Lånekassen.
 3. Du må bestå studiepoeng/utdanning, dersom det er noen eksamener du ikke består, mister du retten til omgjøringsstipend.
 4. Du må bestå en grad. Dersom du avbryter studieløpet før endt grad, får du redusert studiestøtte fra 40 prosent til 25 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer