Rentefradrag

Felleslån eller femti-femti?

Vi svarer på om det er best å ha ett lån som én betaler, eller om låne bør fordeles først som sist.

SJOKKERT: «Luksusfellen»-paret fra Halden kan fint betjene sitt normale bolig- og billån, men sjokkfaktoren er stor når de får vite hvor mye forbrukslån de faktisk har. Ekspert Lene Drange er ikke imponert. Video: Viaplay Vis mer
Publisert

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, som du sikkert kjenner fra «Luksusfellen», får ofte ett spørsmål fra ektepar og samboere rundt april og levering av skattemeldingen:

Banken har ført opp lånet på partneren min, men lån og renter bør jo stå på meg siden han/hun ikke betaler toppskatt - det gjør nemlig bare jeg?

Topp til trinn

Hvis du kaller det «toppskatt», bør du oppdatere deg på skattefronten. Det bør du for så vidt også gjøre hvis du tror det alltid er best at den som tjener mest har felleslånet i sitt navn (mer om det lengre ned i saken).

«Toppskatt» ble omdøpt til «trinnskatt» fra og med inntektsåret 2016. Trinnskatten er en progressiv skatt på bruttolønn og annen personinntekt. Dette er en «ekstraskatt» de med høy inntekt må betale.

De som tjener under 180.800 betaler ikke trinnskatt, skriver Skatteetaten.

Samme fradrag, (nesten) uansett skatt

Men, rentefradraget er flatt på 22 prosent uavhengig av om du betaler trinnskatt eller ei, påpeker Kvadsheim på Pengeverkstedet.

Det er kun hvis den ene i paret har nettoinntekt under personfradraget på 51.300 kroner at det kan lønne seg å føre over fradrag på den som tjener mest - altså at hele lånet står på den ene partneren, og at rentefradraget overføres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer