Fem magre år og fri!

Har du høyere gjeld enn du har sjanser til å betjene, kan du få en gjeldsordning. Den innebærer at alt du tjener ut over et minimumsforbruk skal gå til kreditorerne i fem år. Deretter slettes resten av gjelden..

Publisert

De fleste firmaer i Norge er aksjeselskaper. Når et aksjeselskap ikke lenger kan oppfylle sine forpliktelser, blir det gjerne slått konkurs. Kreditorene forsyner seg med det som måtte være å ta i selskapets bo. Mer får de ikke. Selskapet innstilles, debitor forsvinner og det finnes ikke lenger noen å rette ytterligere krav mot.

Det hjelper ikke å gå konk

Anderledes er det når privatpersoner ikke kan betjene sine lån og betale sine regninger. Det er bare de mer bemidlede privatpersoner som slås konkurs, når kreditorene vil ha kloa i aktiva som ikke er pantsatt. Men fortsettelsen av en slik konkursbehandling er ikke like grei som når et selskap går konkurs: Kreditorene forsyner seg med alt som måtte finnes av verdier, men likevel vil du fremdeles skylde dem det restbeløpet de ikke måtte ha funnet dekning for.

Slik er det med "vanlige" overforgjeldede også. Kreditor går til utpanting, som vanligvis skjer i lønnen. Det de ikke får dekket på denne måten, bokfører de som et usikkert engasjement og legger det foreløpig på is. Men de vil alltid være etter deg. Men en gang du klare å bygge opp et eller annet ut over det som er nødvendig for livsoppholdelsen, vil de komme og ta det. I tiår fremover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer