Betalingsproblemer?

Fem måter å skaffe mer penger

Sliter du med å få endene til å møtes på grunn av prisøkninger på strøm, drivstoff, mat og annet? Det dyreste du kan gjøre er å stikke hodet i sanden, fastslår siviløkonom.

LÅN AV NÆRE OG KJÆRE: Mangler du penger, kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea/John Trygve Tollefsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som blir dyrere om dagen, blant annet strøm, drivstoff og mat.

I tillegg er det ventet flere renteøkninger framover, som ikke vil gjøre hverdagen noe billigere.

Er du én av dem som har tynnslitt økonomi nå, kan du heldigvis gjøre noen grep for å unngå gjelds- og inkassofeller.

- Ingen vil du skal få betalingstrøbbel

- Regningen forsvinner ikke selv om du fortrenger den. Den kommer bare til å vokse, advarer daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner til DinSide.

Det dyreste du kan gjøre, er å stikke hodet i sanden. Regningene forsvinner ikke, men går videre til inkasso, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

- Men verken du, strømselskapet, banken eller mobilselskapet ønsker en inkassosak. Alle taper penger på det. Derfor vil de strekke seg langt for å komme deg i møte, understreker han.

Så, ring dem eller chat med dem, og hør om muligheter for å dele opp eller utsette fakturaen.

- Ikke vær flau over å ta denne telefonen, for du er ikke alene. Kreditorene håndterer slike forespørsler hver eneste dag, hele året, sier Kvadsheim.

GJELDSSLAVE: Luksusfellen-deltaker Oliver Magnussen lekte «storkar» for noen år siden. Det må han betale for nå. Video: Viaplay Vis mer

Bruk nettbanken

Mange har et budsjettverktøy i nettbanken, som det er en god idé å bruke, ifølge siviløkonomen:

  • Begynn med å ta ut kontoutskrift fra nettbanken for de siste to månedene.
  • Fordél utgiftene i grupper: Mat, klær, fritid, transport etc.
  • Se to måneder framover i tid og finn ut hvor mange faste og variable utgifter du vil få.
  • For noen kan det være fornuftig å opprette to brukskontoer - én for forbruk og én for regninger og faste utgifter. Del gjerne opp de faste utgiftene i «påvirkbare» og «delvis påvirkbare».
  • Med andre ord: Vurder kritisk hvilke utgifter du kan redusere eller kutte.

Midlertidig avdragsfrihet og utsettelse

Be banken om avdragsfrihet på boliglånet i en måned eller to. Da betaler du bare rentene, som sannsynligvis er langt lavere enn på et forbrukslån, råder Kvadsheim.

Men ikke innrett forbruket til ditt nye utgiftsnivå, for da kan det bli vanskelig å gjeninnføre avdragene.

Har du såkalt fleksilån eller boligkreditt, er det svært enkelt å styre selv hvor mye du skal betale til banken hver måned.

Har du studielån, har du rett til å utsette regningen 36 ganger, og det er ingen bestemte vilkår som må oppfylles for å få betalingsutsettelse - dette fikser du det selv ved å logge deg inn på lanekassen.no.

Dette betyr at lånet blir litt dyrere, siden du betaler det ned over lengre tid, men ett terminbeløp kan betyr flere tusen kroner som du kan bruke på regninger som haster mer, understreker Kvadsheim.

Unngå «skattefelle»

Skattekortet ditt baserer seg på opplysningene du ga i skattemeldingen for 2020, så sjekk om postene for fradrag, renter og annet stemmer.

- Dersom du betaler inn for mye skatt hver måned, kan det gå ut over likviditeten din. Det er ikke slik at du kaster disse pengene rett ut av vinduet, du må bare vente til juni 2023 på å få dem tilbake, poengterer Kvadsheim.

Be jobben om hjelp

Det er fullt mulig å be lønnsavdelingen om å få forskudd på lønna hvis det er vanskelig å betale de faste regningene. Det er selvsagt mye smartere og billigere enn å ta opp forbruks- eller kredittlån.

Du kan også låne nær 64 000 kroner rentefritt av jobben uten å måtte betale skatt av rentefordelen. Forutsetningen er at du tilbakebetaler pengene i løpet av tolv måneder, opplyser siviløkonomen.

Og sist, men ikke minst: Mange får en betydelig sum i feriepenger i juni, men du kan be om hele eller deler av feriepengepotten på forskudd.

Sjefen er ikke nødt til å utbetale dem før juni, men mange vil jo strekke seg langt for å hjelpe de ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer