Fem myter om kviser

Mange unge har så store problemer med kviser at de prøver alt for å få bukt med problemet. Vi avslører fem vanlige myter om kvisene.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen
Joachim Henriksen

For deg som sliter med kviser er det ikke lett å finne ut av hva som faktisk hjelper. Rådene er mange og noen av dem er direkte feilaktige. Dette er de fem vanligste mytene som skal hjelpe mot kviser:

Myte 1: Sol hjelper

Mange unge lever i troen om at solbrun hud kan forebygge kviser. Sannheten er at sol og solarium faktisk kan bidra til å gjøre problemet enda verre.

Brunfargen i huden kan maskere litt av den irriterte røde fargen i kvisene. Men ulempen er at solen tørker ut huden og kan øke irritasjonen i hudcellene. Risikoen for tidlig aldring og hudkreft øker også når du ligger i solen eller i et solarium.

Det er spesielt viktig å unngå sol om du bruker medikamenter mot kviser. Flere slike medikamenter kan gjøre huden ekstra ømfintlig og mer utsatt for skader ved stråling. Vårt råd er å bruke lette klær og hatt i solen og finne en solkrem som ikke tetter til porene i huden.

Myte 2: Fett og søtsaker er årsaken

Det er en svært populær teori at kostholdet avgjør hvor mye kviser som dukker opp i ansiktet. Mange av våre lesere forteller også om ja-mat og nei-mat som de mener hjelper på problemet.

Fagfolkene er derimot ikke like enige. Mange studier har konkludert med at kostholdet rett og slett ikke har noen innvirkning. Det er bra for kroppen din om du kutter ned på brus, sjokolade og potetgull, men det er ingen dekning for å si at dette hjelper på kvisene.

Myte 3: Vask deg ofte

Det er fristende å se på kvisene som et hygienisk problem og at det går an å vaske bort djevelskapet. Men i likhet med kosthold mener forskere at hygiene ikke har noen sammenheng med kvisene.

Daglig hudvask kan hjelpe huden med å fjerne døde hudceller, fett og smuss. Men om du er for ivrig med vaskekluten vil du irritere huden og dette kan gjøre problemet med kvisene enda verre.

Du som har mye kviser bør vaske huden forsiktig maksimalt to ganger daglig. Bruk en mild såpe eller rensekrem beregnet på uren hud og tørk huden forsiktig uten å skrubbe og gni. Unngå kosmetikkprodukter med alkohol som bare vil irritere huden din.

Myte 4: Klem i vei

Det kan virke som en fristende løsning å klemme ut kvisene for å få en rask slutt på elendigheten. Men det er ingen spesielt god ide.

Faktisk kan klemming av kviser føre til de overlever lenger i huden. Når du klemmer vil bakterier i pusset bli skjøvet dypere inn i huden og du risikerer en enda rødere og seiglivet kvise. I noen tilfelle kan dette også bidra til arr i huden som blir mer eller mindre permanente.

Myte 5: Du kan ikke bruke sminke eller barbere deg

Det finnes mange kosmetikkprodukter på markedet som er beregnet på såkalt ”problemhud”. Rensekremer, fuktighetskremer og barberskum er blant utvalget av slike produkter som er spesielt designet for å ikke tette til porene i huden. Det er derimot ingen garanti for at du ikke reagerer negativt også på de hudvennlige varene. Om du reagerer med økt irritasjon i huden bør du avslutte bruken straks.

For gutta er en elektrisk barbermaskin den enkleste metoden for å unngå irriterende kosmetikkprodukter. Uansett om du bruker skum og høvel eller maskin bør du behandle kvisene forsiktig når du barberer deg.

Du kan også finne mange såkalt naturlige produkter som er basert på rene råvarer uten kjemiske tilsetninger. Men husk at ”naturlig” ikke nødvendigvis betyr at produktet ikke irriterer huden din. Parfyme og aftershave med alkohol bør du holde deg unna.

Hva hjelper?
Det finnes desverre ingen mirakelkur for å bli kvitt kvisene. Men noen råd kan vi jo gi på veien. Under vil du finne linker til noen saker som kan gi deg interessant informasjon:

LITT ALTERNATIV? RENS HUDEN MED URTER

Først publisert: 20.02.2004
Sist oppdatert: 21.11.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer