Nav-regler 2019

Fem Nav-regler det lønner seg å vite om

Barnetrygd, sykepenger, foreldrepenger, uføretrygd, dagpenger eller pensjon: De fleste av oss er innom Nav en eller flere ganger i livet. Da er det greit å være klar over disse reglene.

PASS PÅ DISSE REGLENE: Vil du unngå kutt i støtten, bør du være klar over disse reglene. Fotomontasje: Dinside
PASS PÅ DISSE REGLENE: Vil du unngå kutt i støtten, bør du være klar over disse reglene. Fotomontasje: Dinside Vis mer
Publisert

Elsket og hatet; er det én etat de fleste av oss må forholde oss til i løpet av livet, så er det Nav.

Og da gjelder det å holde tunga rett i munnen - det er nemlig ikke alle regler som er like enkle å forstå, eller som alle er klar over.

Her har vi samlet noen av reglene det er greit å kunne.

#1: Dette gir mest foreldrepenger

Skal du ut i foreldrepermisjon, kan du velge mellom 80 eller 100 prosent dekningsgrad; dette betyr at du får 80 eller 100 prosent av vanlig lønn utbetalt.

Velger du 100 prosent, får du kortere permisjon. Men - de aller fleste vil få mer penger utbetalt totalt ved å velge denne prosenten.

Dermed kan det lønne seg, rent økonomisk, å velge 100 prosent dekningsgrad, og heller be jobben om noen uker ekstra med velferdspermisjon de siste ukene. Da får du like lang permisjon, og mer utbetalt fra Nav, enn om du velger 80 prosent.

Velger du denne løsningen, må du huske å legge av noen av pengene fra månedene før, til du skal ut i velferdspermisjon fra jobben.

For de som ikke har opptjent rett til foreldrepenger, er det greit å være klar over at engangsstønaden er justert opp til 83.400 kroner fra og med 1. januar 2019.

#2: Husk å registrere deg om du blir arbeidsledig

Blir du sagt opp og ønsker å søke om dagpenger fra Nav, er det viktig at du gjør følgende så snart oppsigelsen inntrer: Registrer deg som arbeidssøker hos Nav.

Det er først når du har gjort dette at du regnes som arbeidsledig hos Nav - og har rett på dagpenger. Venter du med å registrere deg, vil du gå glipp av støtte fra Nav selv om du ellers oppfyller kravene.

#3: Her må du alltid krysse «ja» når du søker om dagpenger

Har du mistet jobben og søker om dagpenger, er det slett ikke sikkert at du ønsker å flytte til et annet sted med bedre jobbmuligheter, eller å søke jobber innen et annet yrke. Men dét må du krysse ja på i søknaden.

Årsaken er som følger: For å motta dagpenger, må du være såkalt reell arbeidssøker. Og for å være dét, må du faktisk være villig til å ta jobb innen et annet yrke, eller på et annet sted i landet.

- Svarer man nei på disse spørsmålene, vil man få avslag på krav om dagpenger, såfremt man ikke fyller unntaksvilkårene. Dette er hjemlet i Folketrygdloven § 4—5, har seksjonssjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet Sonja Skinnarland uttalt til Dinside tidligere.

#4: Disse kan miste støtte om de reiser utenlands

Ikke alle som mottar støtte fra Nav, kan reise på ferie til utlandet og samtidig beholde pengestøtten. Dermed gjelder det å sjekke reglene før du bestiller flybilletter.

Mottar du eksempelvis arbeidsavklaringspenger og vil reise til utlandet, må du sende en skriftlig søknad om å beholde stønaden under oppholdet.

Nylig kunne vi i Dinside fortelle om en mann som må betale tilbake nærmere 600.000 kroner til Nav fordi han ikke varslet om sine utenlandsturer, og oppholdt seg for lenge i utlandet.

Også de som er sykemeldt må søke om å beholde pengene på en utenlandstur.

#5: Mister du jobben når du er sykemeldt? Du får beholde sykepengene

Er du sykemeldt når du mister jobben, er det faktisk ikke slik at du mister sykepengene og må over på dagpenger - som utgjør et mindre beløp enn sykepengene.

Man beholder nemlig retten til sykepenger fra Nav også etter at oppsigelsestiden er utløpt, så lenge man fortsatt er syk og fyller vilkårene for rett til sykepenger, forteller Nav.

I en e-post forklarer de at dersom man blir sykemeldt i oppsigelsestiden, plikter arbeidsgiveren å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden fram til oppsigelsesdagen. Etter at arbeidsgiverperioden er utløpt, er det NAV som utbetaler sykepenger.

Sist oppdatert 23. mars 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer