Fem råd mot tannlegeskrekk

Får du angst bare ved tanken på å sette deg i tannlegestolen? Kaldsvetter du på vei til timen? Her får du noen tips for å kvitte deg med tannlegeskrekken.

Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste har en eller annen form for tannlegeskrekk. Enkelte er så redde at de trenger behandling, andre bare gruer seg til dommen tannlegen skal gi.

Har du vært flink nok til å pusse tenner? Har du drukket for mye brus? Betyr isingen i tennene at du har hull?

The American Dental Association gir følgende anbefalinger for å bli mindre nervøs:

  • Hvis du er anspent eller engstelig bør du fortelle tannlegen om det. Når tannlegen er klar over nervøsiteten, vil vedkommende prøve å roe deg og tilpasse behandlingen etter dine ønsker.
 

  • Finn tid til tannlegetimen på et tidspunkt der du ikke er stresset. Det kan for eksempel bety på en lørdag eller tidlig om morgenen. Hvis du får time om morgenen slipper du dessuten å grue deg hele dagen.
 

  • Hvis lyden av borret eller andre tannlegegjenstander gjør deg redd, kan du ta med musikk og øretelefoner. Da kan du høre på favorittmusikken din og forsøke å glemme hva som skjer rundt deg.
 

  • Mens du ligger i tannlegestolen kan du lukke øynene og late som om du slapper av på en varm strand
Og selv om det kanskje ikke hjelper så mye, kan du jo trøstes av at du snart kan gå ut derfra og vite at det er et år til neste gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.