Fem råd mot tannlegeskrekk

Er du en av de som gruer deg halvt ihjel før du skal til tannlegen? Du er ikke alene, det antaes at mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen i Norge har tannlegeskrekk.

Publisert
Sist oppdatert

Mange har kanskje kjent en klump i magen i det de går inn drøen hos tannlegen, de begynner å svette og føler seg uvell. For enkelte kan et tannlegebesøk fortone seg som rene helvete. Det finnes mange måter å bli fortrolig eller på andre måter bli kvitt denne angsten, men ført, hva er egentlig tannlegeskrekk?

Hva er årsaken til tannlegeskrekk?Det er mange årsaker og mange typer tannlegeskrekk. Som oftest er det flere årsaker som tilsammen gjør at en person blir så engstelig.

De fleste av oss har hatt en eller flere ubehagelige opplevelser hos tannlegen som barn, og nesten alltid kombinert med at de har opplevd tannlegen som en sint, uvennlig og autoritær person.

En annen vanlig årsak er at andre har fortalt om grufulle opplevelser hos tannlegen. Et typisk eksempel er at en lokal skoletannlege får et rykte som gjør at mange utvikler tannlegeskrekk

Enkelte pasienter er redd spesielle deler av tannbehandlingen, eks. boring, sprøyter, lukt eller lyd. Andre forteller at de ikke kan skille ut spesielle ting de er redd - de er redd hele situasjonen.

Felles er ofte en redsel for å bli utsatt for smertefulle opplevelser som en ikke har kontroll over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer